Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
24.07.2009 - Sprijin pentru industria laptelui
ED Targoviste

         După numai câteva zile de la demonstraţiile de protest ale producătorilor de lapte din Europa, UE doreşte să asigure întregul sector că face tot posibilul pentru a-i ajuta pe agricultori şi pentru a stabiliza piaţa.

         Producătorii de lapte au manifestat la Bruxelles (în iunie) şi la Strasburg (pe 14 iulie) pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de preţurile care s-au prăbuşit de la 0,30-0,40 euro (în 2007) la 0,24 euro pentru un litru de lapte, în timp ce mulţi dintre ei primesc mai puţin de 0,21 euro pe litru.

         Doi factori au dus la această situaţie: pe de o parte, scăderea cererii din cauza recesiunii economice globale şi, pe de altă parte, creşterea producţiei în ţări precum Noua Zeelandă, Australia şi Brazilia.

         UE şi-a dat seama din timp că oferta depăşeşte cu mult cererea şi a luat o serie de măsuri. Depozitarea privată a surplusului de unt a început din ianuarie, cu două luni mai devreme ca de obicei. La sfârşitul lunii iunie, erau deja depozitate 105 800 de tone de unt. De asemenea, au fost aplicate din nou restituirile la export pentru toate produsele din lapte, permiţând UE să-şi vândă produsele la preţuri competitive la nivel mondial.

         Alte iniţiative, prezentate într-un raport privind piaţa produselor lactate, se referă la cumpărarea surplusului de unt şi la promovarea programului de distribuire a laptelui în şcoli.

         Odată cu introducerea politicii agricole a UE, în urmă cu 40 de ani, s-a aplicat un sistem de cote de producţie, care a contribuit la evitarea supraproducţiei în cazul unor alimente, ca laptele şi cerealele. Însă reformele în curs, care au obţinut sprijinul liderilor europeni, prevăd eliminarea acestor cote - pentru lapte, 2015 va fi primul an în acest nou sistem. În ciuda protestelor agricultorilor, această eliminare treptată a cotelor de producţie va continua.

         „Vom utiliza toate măsurile de care dispunem pentru a stabiliza piaţa. Însă, aşa cum s-a declarat în mod clar la Consiliul European, nu vom reveni asupra politicii noastre de eliminare treptată a cotelor”, a declarat comisarul pentru agricultură Mariann Fischer Boel. „A pune la îndoială acest fapt nu ar face decât să provoace nesiguranţă şi nu ar ajuta la nimic.” 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală