Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
09.11.2012 - Viitorul bibliotecilor dâmboviţene dezbătut în cadru nonformal
ED Targoviste

Viitorul bibliotecilor dâmboviţene dezbătut în cadru nonformal
Târgovişte, 9 noiembrie 2012


Bibliotecile publice, în special cele din mediul rural, sunt instituţii care trebuie să se reinventeze permanent pentru a-şi păstra utilizatorii sau a atrage cât mai mulţi oameni. Tocmai de aceea, multe dintre ele beneficiază astăzi de facilităţi moderne: calculatoare conectate la Internet, imprimante, videoproiectoare şi altele. Unele au atras chiar şi finanţare externă prin intermediul unor proiecte derulate în parteneriat cu ONG-uri şi cu sprijinul tinerilor voluntari care activează în cadrul bibliotecii. Iată suficiente motive pentru un schimb de experienţă şi o sesiune de peer education.

Pentru a aduce un suflu nou şi a da ocazia bibliotecarilor din mediul rural care nu au activităţi culturale în parteneriat cu alte instituţii să observe cum lucrează colegii lor, Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu şi Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte au organizat în data de 8 noiembrie, începând cu ora 10.00, un centru metodic în cadru nonformal. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a instituţiei şi a reunit 50 de persoane, bibliotecari din biblioteci publice locale, din biblioteca judeţeană sau reprezentanţi ai partenerilor.

Discuţiile au fost structurate sub forma unor ateliere de lucru de tip Cafenea publică, fiecare având o temă care să stârnească interesul şi participarea invitaţilor la discuţie. Astfel, bibliotecarii au avut ocazia de a afla mai multe despre cum lucrează colegii lor din judeţ sau din ţară, cum pot comunica şi lucra eficient în reţea, împărtăşind cu colegii reuşitele muncii lor, rolul şi importanţa animaţiei culturale pentru atragerea de utilizatori, procese specifice de bibliotecă şi cum pot atrage tinerii în bibliotecă, determinându-i să se activeze ca voluntari în carul acesteia. După prima sesiune de discuţii, concluziile au fost prezentate în plen.

În a doua parte a întâlnirii, au fost prezentate proiectele cu sau fără finanţare derulate în patru dintre bibliotecile dâmboviţene. Acestea au reunit toate subiectele discutate anterior: activităţi de animaţie culturală şi educativă, educaţie nonformală, lucru cu voluntari şi diseminare rezultate în reţea. Impactul avut de aceste proiecte asupra comunităţii a fost atât de mare, încât evenimentele organizate au adus la bibliotecă în numai câteva luni un număr nesperat de mare de participanţi. Datorită acestor performanţe, iniţiativele meritau prezentate în faţa tuturor pentru a servi drept exemplu de bună practică.

Prezentarea de final în faţa publicului a stârnit admiraţia celor prezenţi, făcându-i pe cei care nu au prea multe activităţi culturale să-şi dorească să desfăşoare şi ei astfel de proiecte.

Biblioteca Judeţeană şi Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte vor desfăşura şi alte activităţi asemănătoare pentru bibliotecari. Acestea vor contribui la modernizarea bibliotecilor publice din mediul rural şi la optimizarea serviciilor oferite de acestea utilizatorilor.

Imagini eveniment:

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte