Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
30.05.2013 - Să începem…”Discuții cu Europa”
ED Targoviste

Noi, trei elevi târgovișteni, voluntari în cadrul Centrului EUROPE DIRECT Târgovişte vrem să arătăm că oricine, la orice vârstă, poate avea initiativă și poate să schimbe comunitatea în care trăiește. În acest sens, realizând importanța vitală a implicării tinerilor și copiilor ca cetățeni europeni pentru o evoluție pozitivă a societății în viitor,  am creat „Discuții cu Europa”. Proiectul nostru este unul ambițios, care a debutat în data de 24 mai urmând a se încheia pe 9 iunie și care își propune să aducă informația mai aproape de cei care nu au acces la ea, sau care nu au avut încă ocazia să îi acorde un interes deosebit. Vom derula o serie de activități care le vor trezi interesul pentru valorile Uniunii Europene și le vor oferi o bază de cunoștințe pentru a deveni cetățeni europeni activi.

Proiectul nostru a prins viață cu ajutorul unui chestionar adresat elevilor de gimnaziu și liceu, prin care am evaluat nivelul lor de cunoștiințe despre Uniunea Europeană, principalele lor surse de informare (mass-media, instituții publice, societatea civilă etc) și nivelul la care aceștia contribuie la promovarea valorilor europene. Rezultatele chestionarului spun că aproximativ 43% din elevii de gimnaziu și de liceu nu știu nimic despre valorile Uniunii Europene, iar 37% dintre acestia recunosc ca nu au contribuit cu nimic la promovarea acestora, fapt care ne-a motivat să implementăm un număr cât mai mare de activități.

Inițiativa  noastră  vizează educația de calitate, chiar de la vârste fragede, așa că am început de la ciclul primar, unde, în cadrul Liceului de Arte “Bălașa Doamna” am organizat de la începutul proiectului patru workshopuri cu patru clase diferite, care s-au arătat foarte entuziasmate să acumuleze cât mai multe cunoștințe și să le transmită, la rândul lor, mai departe familiei și amicilor de joacă. Alte workshopuri vor avea loc în colaborare cu școli din afara orașului și cu cercul de cultură și civilizație europeană a Palatului Copiilor din Târgoviște.    

Suntem siguri că cei din generația noastră vor fi și mai motivați să se implice în acțiunile noatre datorită posibilității de a participa la concursurile pe care urmează să le organizăm: unul de arte plastice și unul în care tinerii liceeni vor încerca să cuprindă, într-un mod cât mai relevant, creativ și original ce înseamnă libertatea pentru ei.

Pe lângă lipsa dorinței de implicare a tinerilor în viața comunității, conștientizăm  și declinul literaturii în raport cu media audio-vizuală și lipsa de studiu in domeniul lecturii individuale. Realizând importanta culturii și a lecturii în procesul de cristalizare a noii generații, dorim să aducem și cartea mai aproape de cei care nu beneficiază de acces direct la aceasta.

Astfel, am ”strecurat” printre  activitățile noastre  spectacole scrise de tineri dramaturgi români și jucate de actorii teatrului “After Hours”. Aceștia vor susține reprezentații atât în spații convenționale cât și neconvenționale, iar ”prețul” unui bilet constă în donarea unei carți care mai apoi va fi donată copiilor defavorizați din zonele rurale, de catre actorii trupei noastre în urma unor spectacole de caritate oferite chiar în aceste locații.  

Surplusul de cărți va fi colectat și revândut în cadrul unui târg de carte și al unei biblioteci virtuale. Banii colectați vor fi folosiți pentru formarea unor nuclee de cunoaștere și implementare a artei teatrale în zonele defavorizate, nuclee ce includ și susțin decorul minimal, costume, sunet și lumini.

Teatrul va fi folosit și pentru a încuraja publicul să se implice. Vom realiza spectacole de tip teatru-forum, avand ca titlu : “Sunt cetățean european. Și acum ce?”

O valoare pe care credem că este important să o promovăm este diversitatea culturală în interiorul Uniunii. În privința aceasta, vom organiza la Muzeul de Istorie o prezentare a culturii, a obiceiurilor și în special a bucătăriei fiecărui stat membru, la care vor participa elevi din Școala Gimnazială “Mihai Viteazul”,  Pucioasa, sub coordonarea doamnei profesoare Teotoc Elena.

În acest sens, vor mai avea loc o serie de dezbateri pe următoarele teme: Cafenea public la Palatul Copiilor pe teme precum:  Clonarea, Libertatea de exprimare, Justiția pentru minori.
Pentru ca liceenii să fie cât mai bine informați, domnul conf. univ. dr. Silviu Miloiu va susține o conferință pe tema istoriei Uniunii Europene, vom organiza prezentări despre elevul european, în colaborare cu Cognitron Career Plan.

Scopul inițiativei este să devina o mișcare relevantă pentru educarea celor care aparțin unor categorii defavorizate si să își extindă activitatea mai departe de nivelul județean, urmând să fie adoptată de alte grupuri care ne împărtășesc  viziunea, adică educarea altora prin exemplul propriu.

Valorile pe care noi le promovăm în cadrul activitățiilor sunt:
         Unitate  (Workshop-uri, Târgul MultiCultural)
         Comunicare  (Workshop-uri,Conferințe, Dezbateri)
         Solidaritate  (Ziua Copilului, Donarea Cărților Copiilor Defavorizați)
         Respect (Workshop-ul lui Bruno despre relația între om și animale)
         Sănătate (Campanie pentru Alimentație Sănătoasă)
         Pace, dialog intercultural (Derularea evenimentelor într-un mod pașnic)
         Libertate (De exprimare, prin concursuri și participare la activități)
         Cultură |Educație (Târguri Multiculturale și de Carte, Metodele de lucru)
         Compasiune (Vizitarea caselor de bătrâni)
         Susținerea semenilor (Îndrumarea oamenilor spre libera exprimare,  educație, viață  sănătoasă și cultură.) 

PROGRAM ESTIMATIV AL EVENIMENTELOR:
24 mai; 08-12   Workshopuri la clasele II-IV ale Liceului de Arte “Bălașa Doamna’’ -  Introducere în cetățenia activă
27 mai               Demararea concursului ”Fii liber să creezi”
28 mai; 11-12   Workshop cu grupa mică a Gradiniței Nr. 13 Step-by-step
29 mai; 11-12   Workshop cu clasele din ciclul primar si gimnazial ale Școlii cu clasele I-VIII Dragomirești
30 mai; 10-11   Târg cultural realizat de elevii Școlii Gimnaziale “Mihai Viteazul’’ Pucioasa – ”Suntem uniți în diversitate”
15-17   Cafenea publică la Palatul Copiilor, dezbateri pe următoarele teme: libertatea de exprimare, clonarea, justiția pentru minori
1 iunie; 21-22  Spectacol de teatru “Cine e Romeo?” - localul ”La Scriitori” (prețul biletului constă într-o carte care urmează să fie donată  unor copii din medii defavorizate)
3 iunie; 11-12   Prezentare Cum să fii un elev european în colaborare cu Cognitron  Career Planner
4 iunie; 10-12   Workshop cu clasele I-IV ale Școlii “Ilie Popescu”,  Șotânga
5 iunie; 10-11    Workshop cu clasa I a Școlii Gimnaziale “Mihai Viteazul” Pucioasa
11-12  Spectacol de teatru “Cine e Romeo?”, Pucioasa
6 iunie; 17-18  Conferința pe teme europene susținută de Conf. Univ. dr. Silviu Miloiu – locație: Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu”
7 iunie; 15-16  Teatru forum: ”Sunt cetățean european. Și acum ce? ” – locație:  Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu”
8 iunie              Termen limită pentru înscrieri la concursul ”Fii liber să creezi” Târg de carte
9 iunie; 16-19   Premiere concursul ”Fii liber să creezi” Concert de muzică ușoară

Lansare de baloane cu heliu la care oamenii vor atașa bilete cu ”Mesaje către Europa”
Invitat special: Bruno Icobeț

Târg de carte
(Amfiteatrul Arsenal)

PARTENERI:
Consiliul Județean Dâmbovița
Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște
Asociația Tineri pentru Europa de Mâine
Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște
Muzeul de Istorie
Arsenal Bistro
La Scriitori
Palatul Copiilor Târgoviște
Școala cu claseole I-IV Dragomirești
Liceul de Arte ”Bălașa Doamna”
Grădinița Nr. 13 Step-by-Step
Cognitron Career Planner

SPONSORI:
Prolibris
Restaurant ”San Marco”
Pizza Maestro
N&L Prescom
Restaurant ”Belvedere”
Ideea Print
Five Elements

INVITAȚI SPECIALI:
Trupa de teatru ”After Hours”
Bruno Icobeț
Iosif Iordan


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte