Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
01.10.2014 - Echipa EUROPE DIRECT Târgovişte la Bacău

șoseaua serpuită ce străbate dealuri și munți semeți, învăluiți într-o mantie de culori arămii, sub un cer albastru brăzdat  pe alocuri de nori bulbucați și leneși, echipa Europe Direct Târgoviște a ajuns la destinație! Orașul Comănești din județul  Bacău, aflat la 60 km de Municipiul Bacău, traversat de DN 12A şi calea ferată Adjud-Ciceu-Constanţa de peste 100 de ani este situat în Pasul Ghimeş-Făget ce face legătura dintre Moldova şi Transilvania. Un oraș amplasat într-un peisaj de poveste, asemeni acelora înfățișate în operele literare.

Cu multă căldură și entuziasm am fost întâmpinați de Narcis Jitaru, managerul centrului Europe Direct Comănești care ne-a prezentat istoria locului și principalele obiective turistice din zonă. La Centrul local Europe Direct, găzduit de primăria orașului, am avut ocazia să împărtășim experiența noastră celor prezenți, care s-au arătat extrem de încântați de activitățile organizate an de an de Centrul Europe Direct Târgoviște și la care s-au arătat interesați să participe pe viitor.
Un alt obiectiv care ne-a încântat privirea și sufletul a fost muzeul de etnografie și artă „ D. Ghika” ,o clădire impozantă cu o arhitectură ecletică, un stil care domina spiritul Europei la sfârșitul secolului al 19 – lea. 

Călcând pragul Palatului Ghika, am putut vedea în încaperile destinate muzeului etnografic pluguri dar și ustensile folosite la stână precum sistarele și linguroaiele. Culese din zona Vaii Muntelui sunt și instrumentele folosite în alte ocupații, precum vânatoarea sau pescuitul. Din casele oamenilor au fost aduse și tesături, în motive geometrice. Am avut ocazia să vedem costume populare moldovenești, mai vechi de un secol, ștergare, lăicere, ie ornamentală dar și piese din îmbracamintea obișnuită: bundița,opinci, ițari, suman și catrință.
Un salon aparte este camera de curat sau camera bunicii. Este dotată cu un mobilier tradițional, original de la sfârșitul secolul al 19-lea, ce conține pat, masa, scaune, cuier, covoare moldovenești și o lada de zestre.
Palatul Ghica are și o expoziție de pictură modernă și contemporană. Aici sunt etalate lucrări ale unor artiști plastici renumiți în toata țara. În încaperile care adăpostesc expoziția permanentă de artă pot fi regasite picturi de Ilie Boca, Sabin Balasa, Gheorghe Velea, Aurel Stanciu s.a . Vizita la muzeu ne-a captivat și ne-a înbogățit orizontul de cunoaștere cu informații extrem de valoroase!

După vizita muzeului , ne-am plimbat agale pe faleza amenajată pe Trotuș,  cuprinsă între Podul de Fier DN 12 A şi puntea pietonală ce traversează Trotuşul spre cartierul Podei, oferind comăneștenilor și turiștilor o frumoasă zonă de agrement. Cu multă voie bună și plini de energie, am pornit apoi într-o drumeție în munți, într-un fascinant paradis tomnatic, după care ne-am oprit la o cabană unde am savurat cele mai bune bucate moldovenești! Un adevărat spectacol gustativ și olfactiv! Și, pentru ca voia bună să fie menținută la nivel maxim , am organizat un foc de tabără cu muzică, dans și povești din întreaga Europă în jurul focului, sub clar de lună.
A treia zi dimineața am fost invitați de d-l Viorel Miron, edilul orașului Comănești la sediul primăriei, unde – la o ceașcă de cafea – ne-a  povestit într-un stil extrem de jovial diverse experiențe inedite care au condus la modernizarea și transformarea orașului Comănești.

În drumul spre întoarcere, am vizitat Centrul Europe Direct al municipiului Sfantu Gheorghe unde am avut ocazia să aflăm care sunt proiectele în derulare ale centrului, dar și numeroase informații despre tradiții și obiceiurile locale. În această zonă se organizează anual tabere de folclor țigănesc, concursuri de sport în lunile de iarnă, festivaluri folcloristice și multe alte evenimente pline de spirit și energie. Am vizitat de asemenea Biblioteca Județeană Covasna „ Bod Peter”, o instituție impresionantă, cu un fond de aproximativ 214 376 de documente (carti, ziare, periodice, documente audio-vizuale) care deține o fascinantă sală de evenimente, o împletire a stilului secuiesc cu elemente de artă modernă.

Cum minunea durează – din păcate – doar trei zile, iată că am revenit în punctul inițial – în Dâmbovița, dar de această dată mai bogați spiritual și cu amintiri pe care le vom păstra cu sfințenie în sufletul și în mintea noastră ! 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte