Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
07.10.2015 - Declarația comisarului european Corina Crețu după întâlnirea cu primul-ministru Alexis Tsipras
ED Targoviste

Am avut deosebita plăcere de a mă întâlni din nou cu primul-ministru Tsipras, pe care l-am felicitat pentru realegerea în funcție și l-am asigurat de faptul că și pe viitor Comisia Europeană va fi alături de Grecia, așa cum a fost și până acum.

Avem aceleași obiective: de relansare economică și de revenire la creșterea economică durabilă și la crearea de locuri de muncă în această țară. Suntem pregătiți să sprijinim autoritățile elene în eforturile lor de dezvoltare a unui nou model de creștere mai competitiv, bazat pe cunoaștere și de punere în practică a reformelor necesare în acest sens.

Vom lucra împreună îndeaproape pentru a exploata întregul potențial al Fondurilor Structurale și de Investiții ale UE. Am discutat măsurile excepționale, prezentate de Comisie în iulie, pentru ca Grecia să poată maximiza utilitatea celor peste 20 de miliarde de euro din bugetul UE disponibile pentru investiții în economia reală.

Aceste măsuri includ planificarea si mobilizarea din timp a resurselor, în perioada de programare 2014-2020, pentru a contracara problemele de lichiditate ce au întârziat investițiile în trecut. De asemenea, sunt incluse și măsuri ce pot asigura implementarea cu succes a programelor din perioada 2007-2013, în condițiile în care autoritățile elene vor reuși să depășească în timp util toate obstacolele.

Aceste măsuri sunt dovada unui puternic spirit de solidaritate europeană, dar bineînțeles nu vor avea rezultate decât dacă partenerii noștri greci vor duce la bun sfârșit reformele necesare pentru a garanta revenirea la o creștere economică durabilă.

Pentru a utiliza la maximum fondurile, Grecia va continua să beneficieze de asistență tehnică personalizată. Acesta este scopul Serviciului de Sprijin pentru Reformele Structurale din cadrul Comisiei, coordonat de vicepreședintele Valdis Dombrovskis în numele președintelui Juncker. 

Am avut de asemenea discuții privind caracterul urgent și modalitățile de a gestiona împreună criza refugiaților. Grecia se confruntă la granițele sale cu o presiune a valului de migranți fără precedent. Comisia a adoptat un plan clar în privința migrației, ce include un răspuns urgent în ceea ce privește situația din zona Mării Mediterane, dar și măsuri pe termen mai lung ce urmăresc gestionarea problemei migrației în toate dimensiunile sale. Aceasta include transferul a cel puțin 66.400 de refugiați din Grecia, crearea de echipe de sprijin în punctele de interes și schimbarea condițiilor în ceea ce privește  politica de returnare.

Comisia Europeană oferă Greciei un sprijin de aproape 450 de milioane de euro pentru a răspunde provocărilor legate de migrație și securitate. Și suntem pregătiți să oferim și mai mult prin intermediul finanțărilor de urgență. Dar responsabilitatea și solidaritatea merg mână în mână. Așteptăm ca Grecia să pună în practică de urgență un mecanism eficient de transfer, precum și de returnare, în paralel cu îmbunătățirea capacității de absorbție a fondurilor UE și cu găsirea de soluții pentru nevoile crescânde în termeni de capacitate de primire, nevoi rezultate din fluxurile migratorii în creștere.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană