Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.04.2016 - UE ia măsuri împotriva amenințărilor hibride
ED Targoviste

Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii au adoptat miercuri, 6 aprilie, un pachet de măsuri de contracarare a amenințărilor hibride și de consolidare a rezistenței UE, a statelor sale membre și a țărilor partenere.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat: „În ultimii ani, mediul de securitate s-a schimbat în mod dramatic. Am asistat la creșterea amenințărilor hibride la frontierele UE. S-a lansat apelul ferm ca UE să își adapteze și să își amelioreze capacitățile în calitate de furnizor de securitate. Relația dintre securitatea internă și cea externă trebuie să fie consolidată în continuare. Prin aceste noi propuneri, dorim să consolidăm capacitatea noastră de a contracara amenințările de natură hibridă. În acest demers, vom intensifica, de asemenea, cooperarea și coordonarea cu NATO”. 

Pachetul de măsuri propune 22 de acțiuni operaționale având ca scop:

  1. creșterea gradului de conștientizare a acestor amenințări, prin mecanisme specializate pentru schimbul de informații între statele membre și prin coordonarea acțiunilor UE de comunicare strategică;
  2. consolidarea rezistențeiUniunii, statelor membre și țărilor partenere, prin abordarea sectoarelor potențial strategice și critice, prin protejarea sistemului financiar și a sănătății publice, prin sprijinirea eforturilor de combatere a extremismului violent și a radicalizării;
  3. prevenirea, răspunsul și restabilirea după crize, prin definirea unor proceduri eficiente și prin analizarea aplicabilității și implicațiilor practice ale clauzei de solidaritate și celei de apărare reciprocă;
  4. intensificarea cooperării între UE și NATO și alte organizații partenere, ca parte a efortului comun de contracarare a amenințărilor hibride.

Acest cadru comun este conceput astfel încât să constituie o bază solidă pentru statele membre în contracararea amenințărilor hibride, fiind sprijinit de o gamă largă de instrumente și inițiative ale UE și folosind potențialul deplin al tratatelor. El va fi prezentat Consiliului Uniunii Europene.

Context:
Cadrul comun reunește ansamblul actorilor, politicilor și instrumentelor relevante în vederea contracarării și atenuării impactului amenințărilor hibride într-o manieră mai coordonată. El are la bază Agenda europeană privind securitatea, adoptată de Comisie în aprilie 2015, precum și strategii sectoriale, cum ar fi Strategia de securitate cibernetică a UEStrategia europeană pentru securitate energetică și Strategia Uniunii Europene în materie de securitate maritimă.
Amenințările hibride reprezintă activități în care metodele convenționale și neconvenționale se întrepătrund și pot fi utilizate într-o manieră coordonată de actorii statali și nestatali, rămânând însă sub pragul de stare de război declarată oficial. Obiectivul urmărit nu este doar de a cauza un prejudiciu direct și a exploata vulnerabilitățile, ci și de a destabiliza societățile și a crea ambiguitate în vederea obstrucționării procesului de decizie.

Persoane de contact pentru presă:
Adam KAZNOWSKI (+ 32 2 298 93 59)
Catherine RAY (+32 2 296 99 21)
Heli PIETILA (+32 2 2964950)
Lucia CAUDET (+32 2 295 61 82)
Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană