Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.05.2016 - Previziunile economice de primăvară 2016
ED Targoviste

Creșterea PIB-ului real al României va rămâne peste potențial pe parcursul orizontului de prognoză, datorită cererii interne susținute, iar inflația este de așteptat să se întoarcă la valori pozitive, începând cu mijlocul anului 2016, în timp ce piața muncii rămâne stabilă pe ansamblul ei, se arată în raportul lansat de Comisia Europeană marți, 3 mai. Totodată, el arată că reducerile fiscale și creșterea cheltuielilor pot genera o creștere substanțială a deficitul public general al României în 2016 și 2017.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a declarat:„Creșterea economică își urmează cursul în Europa, în pofida unui mediu mai dificil pe plan mondial. Există indicii că eforturile politice încep să se traducă, treptat, prin crearea mai multor locuri de muncă și prin sprijinirea investițiilor. Mai avem însă multe de făcut în legătură cu problema inegalității. Redresarea din zona euro se menține neuniformă atât între statele membre, cât și între cei mai puternici și cei mai slabi membri ai societății. Acest lucru este inacceptabil și impune acțiuni ferme din partea guvernelor atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv."

La nivel european previziunile economice ale Comisiei anticipează o creștere economică moderată, dat fiind că performanța principalilor săi parteneri comerciali a scăzut, iar unii dintre factorii care au sprijinit până acum creșterea încep să piardă din intensitate. Creșterea exporturilor va depinde în următorii doi ani de cererea internă: se așteaptă ca investițiile să urce anul viitor până la 3,8 % atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, iar consumul privat ar urma să scadă, întrucât creșterea preconizată a inflației va încetini creșterea venitului real.

Referitor la principalele riscuri la care se expune economia europeană, previziunile Comisiei subliniază faptul că gradul de incertitudine legat de tensiunile geopolitice se menține ridicat, iar impactul său negativ asupra economiilor europene ar putea fi mai pronunțat decât se preconizează în prezent. Variațiile bruște ale prețurilor petrolului sau tulburările de pe piața financiară ar putea afecta și ele creșterea europeană. Mai mult, riscurile asociate evoluțiilor interne din UE rămân considerabile, de exemplu în ceea ce privește ritmul punerii în aplicare a reformelor structurale și incertitudinea legată de rezultatul referendumului din Marea Britanie privind rămânerea în UE. 

Context
Aceste previziuni țin cont de toate datele și de toți factorii relevanți disponibili, inclusiv de ipotezele privind politicile guvernamentale disponibile la data de 22 aprilie 2016. Sunt luate în calcul numai politicile anunțate în mod credibil și detaliate în mod corespunzător. Previziunile se bazează atât pe ipoteza că politicile rămân neschimbate, cât și pe un set de ipoteze externe privind cursurile de schimb, ratele dobânzii și prețurile produselor de bază. Cifrele utilizate reflectă așteptările pieței, bazate pe situația piețelor instrumentelor financiare derivate la momentul realizării previziunilor.
Previziunile vor fi utilizate pentru pachetul de primăvară al Semestrului european. Comisia urmează să-și actualizeze previziunile economice în noiembrie 2016.

Pagini Utile

  1. Comunicat de presă integral
  2. Previziuni economice de primăvară (în limba engleză)
  3. Previziuni economice europene – site explicativ
  4. Urmăriți activitatea vicepreședintelui Dombrovskis pe Twitter: @VDombrovskis
  5. Urmăriți activitatea comisarului Moscovici pe Twitter: @Pierremoscovici
  6. Urmăriți activitatea DG ECFIN pe Twitter: @ecfin


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană