Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
22.11.2016 - Comisia evaluează stadiul reformelor din Turcia şi Balcanii de Vest
ED Targoviste

Majoritatea ţărilor candidate sau potenţial candidate la aderarea la UE înregistrează progrese pe calea reformelor, chiar dacă viteza este diferită de la o ţară la alta. Aceasta este concluzia pachetului anual de extindere prezentat pe 9 noiembrie de Comisia Europeană. Pachetul evaluează stadiul în care se află ţările cu care au fost iniţiate negocieri de aderare (Turcia, Muntenegru, Serbia), ţările candidate (Albania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) şi potenţialii candidați (Bosnia şi Herţegovina, precum şi Kosovo).

Potrivit comisarului pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, Johannes Hahn"un proces de extindere credibil rămâne  un instrument de neînlocuit pentru a consolida aceste ţări şi a le ajuta să realizeze reforme politice şi economice".

Pachetul de documente remarcă progrese în modernizarea infrastructurii juridice, modificarea legislaţiei din domeniul penal şi antiterorism şi în consolidarea instrumentelor de combatere a corupţiei şi a crimei organizate. Pe de altă parte, în domeniul drepturilor fundamentale în Balcanii de Vest există în practică deficienţe, iar în Turcia s-au înregistrat regrese. Comisarul Hahn declară astfel că "suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu deteriorarea statului de drept şi a democraţiei în urma tentativei eşuate de lovitură de stat. Este în interesul Turciei să pună capăt neîntârziat tendinţei de a se îndepărta de UE".

Politica UE de extindere şi-a demonstrat relevanţa inclusiv în gestionarea crizei migranților, prin cooperarea cu ţările vizate de aceasta politică.
Închiderea rutei Balcanilor de Vest, împreună cu Declaraţia UE-Turcia din 18 martie, au dus la scăderea numărului migranţilor în situaţie neregulamentară şi a solicitanţilor de azil care ajung pe insulele greceşti, de la câteva mii pe zi la mai puţin de 100 pe  zi, în medie.

În fine, situaţia economică s-a îmbunătăţit treptat în toată regiunea, în ciuda faptului că şomajul în rândul tinerilor se menţine la un nivel îngrijorător de ridicat.

Context
Actuala agendă de extindere cuprinde ţările din Balcanii de Vest şi Turcia. Au fost iniţiate negocieri de aderare cu ţările candidate Turcia (2005), Muntenegru (2012), precum şi cu Serbia (2014), dar încă nu cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (ţară candidată din 2005) şi cu Albania (statut de ţară candidată în 2014). Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo sunt potenţial candidați. 

Persoane de contact pentru presă:
Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)
Alceo SMERILLI (+ 32 2 296 48 87)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile
Comunicat  de presă integral
Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european Johannes HAHN, responsabil pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea
Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri
Document de strategie
Raport de țară - Albania
Raport de țară - Bosnia-Herțegovina
Raport de țară - Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei
Raport de țară - Kosovo
Raport de țară - Muntenegru
Raport de țară - Serbia
Raport de țară - Turcia
Comunicat de presă privind declarația UE-Turcia


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană