Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.01.2017 - 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
ED Targoviste

În baza unei cereri din partea Republicii Moldova, Comisia Europeană a propus vineri, 13 decembrie, un program de asistență macrofinanciară (AMF) cu o valoare totală de 100 milioane de euro, care să permită acestei țări să facă față nevoilor de finanțare pe termen scurt. Pachetul de asistență  ar urma să fie furnizat sub formă de finanțare nerambursabilă (40 milioane de euro) și împrumuturi pe termen mediu acordate în condiții favorabile (restul de până la 60 de milioane).

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Această asistență financiară va ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile imediate în materie de finanțare și să își stabilizeze economia. În același timp, avem convingerea că îndepinirea condițiilor de finanțare va contribui la îmbunătățirea guvernanței economice a țării și va încuraja realizarea unor reforme vitale.”

Pentru a intra în vigoare și a permite efectuarea plăților, programul trebuie să fie adoptat de Parlamentul European și Consiliu. El ar urma să însoțească noul program FMI pentru această țară, aprobat la 7 noiembrie 2016. Programul ar urma să ajute Republica Moldova să își acopere o parte din nevoile de finanțare externă în următorii doi ani, contribuind astfel la reducerea vulnerabilității economiei în ce privește balanța de plăți pe termen scurt și situația bugetară.

Plățile efectuate în cadrul programului propus vor depinde de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI, precum și de punerea în aplicare a condițiilor de politici specifice convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere. Aceste condiții ar urma să abordeze unele dintre deficiențele fundamentale ale economiei și ale sistemului de guvernanță economică din Republica Moldova, în special în sectorul bancar. 

Context

Asistența macrofinanciară este un instrument excepțional al UE, de răspuns în caz de criză, de care dispun țările partenere din vecinătatea UE. Aceasta este complementară celei oferite de FMI.

O asistență macrofinanciară anterioară acordată Republicii Moldova, integral sub formă de finanțare nerambursabilă, în valoare de 90 de milioane de euro, a fost pusă în aplicare cu succes în perioada 2010-2012.

Noul program de asistență ar urma să fie plătit în trei tranșe, în 2017 și 2018.


Persoane de contact pentru presă:

Vanessa MOCK (+32 2 295 61 94)

Annikky LAMP (+32 2 295 61 51)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Asistența macrofinanciară acordată de Comisia Europeană pentru Republica Moldova


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană