Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
13.02.2017 - CinEd România organizează pe 15 februarie o sesiune de formare pentru bibliotecari publici din județul Dâmbovița
ED Targoviste

CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, începe anul 2 de activitate în România cu o serie de sesiuni de formare adresate facilitatorilor educaționali. În 2016, pentru gimnaziu și liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice și bibliotecari publici din 6 orașe, precum și proiecții gratuite pentru tineri, în 14 localități din țară. La activități au participat peste 1300 de elevi, din clasele V – XII, care au descoperit diversitatea cinemaului european și s-au familiarizat cu filmul de artă și limbajul cinematografic.

Formările și proiecțiile CinEd organizate de Societate Culturală NexT au fost însoțite în 2016 de invitați speciali, critici de film precum Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan și Gabriela Filippi. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dialogurile cu elevii, cadrele didactice și bibliotecarii.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state - Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal.

Pe 15 februarie, în Târgoviște, de la ora 11:30 la sediul Bibliotecii Județene "Ion Heliade Rădulescu" Dâmbovița (str. Stelea, nr. 2) are loc o sesiune de formare adresată bibliotecarilor. Participarea este gratuită, iar coordonatorul va fi criticul de film Andrei Gorzo.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este ușor de folosit de către facilitatorii educaționali care doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât și pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută la dezvoltarea abilităților elevilor de a analiza, înțelege și interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum și la apropierea de cinematografie ca artă și industrie.

Printre orașele în care programul CinEd va ajunge anul acesta se numără București, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Alexandria și Târgoviște.

Programul complet al activităților va fi anunțat curând.

Activitățile CinEd din județul Dâmbovița se desfășoară în cadrul parteneriatului strategic pe termen lung dintre Societatea Culturală NexT și platforma națională România EduCaB via Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița – Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște. România EduCaB s-a lansat în 2015 și are ca principal scop creșterea capacității bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, catalizând resurse educaționale pentru activarea unor mecanisme de dezvoltare durabilă în comunități.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociația Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

***

Pentru informații suplimentare despre activitățile CinEd dedicate profesorilor și elevilor de gimnaziu și liceu, ne puteţi scrie la: cined@nextproject.ro


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte