Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
15.05.2013 - Politici climatice: Comisia lansează o dezbatere publică în Europa de Sud și de Est
ED Targoviste

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, lansează o serie de evenimente publice pentru a-i implica pe cetățenii europeni în dezbaterea publică privind schimbările climatice și pentru a încuraja acțiunile individuale de combatere a acestora. În următoarele două luni, comisarul Hedegaard va organiza o serie de dialoguri cu cetățenii, întreprinderile și autoritățile din cinci țări din Europa de Sud și de Est despre modalitățile de accelerare a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. Țările cuprinse în această inițiativă sunt Portugalia și Italia în sudul Europei și Polonia, Bulgaria și Lituania în estul Europei. O caracteristică a tuturor acestor țări este faptul că populația este tot mai îngrijorată în ceea ce privește schimbările climatice, iar potențialul de reducere a emisiilor prin eforturi personale este mai ridicat decât în alte țări europene.Sondajele de opinie Eurobarometru au arătat că Polonia, Bulgaria, Lituania și Italia au un mare potențial de intensificare a acțiunilor personale de combatere a schimbărilor climatice.

„Da, prin alegerile noastre personale, cu toții putem conta în lupta împotriva schimbărilor climatice. Vreau să-i ascult pe cetățeni și să discutăm ce putem face la nivel personal pentru a acționa împotriva schimbărilor climatice. Cumpărarea de produse locale sau cu etichetă energetică, mersul cu bicicleta sau evitarea risipei de energie sunt câteva exemple de obiceiuri ușor de însușit. Ce ne împiedică să punem în practică idei care sunt în mod evident bune? Aștept contribuțiile dumneavoastră pe parcursul acestor dialoguri”, a declarat Connie Hedegaard. Dialogurile fac parte din campania paneuropeană de sensibilizare a opiniei publice „Lumea pe care o vrei, cu clima care îți place”. Contextul campaniei este un vast potențial neexploatat de reducere a emisiilor de CO2 prin schimbarea comportamentelor. Potrivit unor studii efectuate pentru Comisie, UE ar putea să-și reducă emisiile cu 8-9 % până în 2020 – echivalentul a jumătate din emisiile anuale ale Poloniei în 2010 – dacă toți europenii ar adopta o alimentație sănătoasă și și-ar schimba puțin obiceiurile în domenii precum transporturile și încălzirea. Platformele sociale și discuțiile față în față

Dialogurile vor urma modelul de succes al dezbaterilor „Viziuni pentru o lume care îți place”, care au lansat campania, desfășurate în Londra și în Madrid. Aceste conferințe, la care au participat, la Londra, secretarul de stat al Regatului Unit, Edward Davey, și câștigătorul premiului Oscar Colin Firth, respectiv ministrul spaniol al Mediului, Alimentației și Agriculturii, Miguel Arias Cañete, și actorul premiat Sergio Peris Mencheta, la Madrid, au dat ocazia câtorva sute de cetățeni și de reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și ai mediului de afaceri să se reunească și să definească o viziune pozitivă, comună, pentru o societate curată, inteligentă și competitivă, cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Cele cinci evenimente naționale vor aborda teme variate, dar toate vor îmbina dezbaterea dintre public, politicieni și sectorul privat cu elemente de divertisment, precum o paradă a modei cu îmbrăcăminte produsă în mod sustenabil, o excursie pe bicicletă, expoziții de fotografii care ilustrează realizări încununate de succes din domeniul emisiilor scăzute de carbon și spectacole artistice. Mulți dintre cei peste 160 de parteneri ai campaniei vor sprijini evenimentele și vor fi direct implicați în desfășurarea lor.

Înaintea fiecărui eveniment, publicul larg va avea posibilitatea de a contribui la dezbatere și de a discuta online cu comisarul prin intermediul conversațiilor online pe Twitter sau Facebook.

Date:

  1. 17 mai, Varșovia (Polonia): Viziuni pentru lumea pe care o vrei: Înscrierea economiei poloneze pe traiectoria unor emisii reduse de dioxid de carbon.
  2. 22 mai, Vilnius (Lituania): Viziuni pentru lumea pe care o vrei: Reducerea deșeurilor. Reducerea emisiilor. Reducerea costurilor.
  3. 28 mai, Sofia (Bulgaria): Viziuni pentru lumea pe care o vrei: Edificarea unei societăți cu emisii reduse de dioxid de carbon în Bulgaria.
  4. 6 iunie, Lisabona (Portugalia): Viziuni pentru lumea pe care o vrei: Tranziția spre un viitor nedăunător climei.
  5. 7 iunie, Milano (Italia): Viziuni pentru lumea pe care o vrei: Cum putem trece la un consum mai sustenabil?

Detaliile complete referitoare la programe și la locurile de desfășurare vor fi disponibile în curând la adresa http://world-you-like.europa.eu/ro/evenimente/

Informații contextuale despre campanie:
De la lansarea sa în octombrie 2012, campania „Lumea pe care o vrei, cu clima care îți place” a atras peste 22 000 de adepți în rețelele de socializare și peste 160 de parteneri oficiali, inclusiv autorități publice, organizații neguvernamentale, universități și întreprinderi. Scopul său este de a prezenta soluții rentabile existente în vederea atingerii obiectivului UE de reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050, precum și de a încuraja soluții noi.

Persoane de contact:
Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)
Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)

Pagini Utile

  1. Pentru informații suplimentare, vizitați pagina de internet a campaniei: http://world-you-like.europa.eu/en/

 Canalele platformelor sociale: https://www.facebook.com/EUClimateAction 
și https://twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european