Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
29.10.2013 - Rolul punctelor de informare europeană din bibliotecile dâmboviţene

Bibliotecile publice, în special cele din mediul rural, sunt instituţii care trebuie să se reinventeze permanent pentru a-şi păstra utilizatorii sau a atrage cât mai mulţi oameni. Tocmai de aceea, multe dintre ele beneficiază astăzi de facilităţi moderne: calculatoare conectate la Internet, imprimante, videoproiectoare şi altele. Unele au atras chiar şi finanţare externă prin intermediul unor proiecte derulate în parteneriat cu ONG-uri şi cu sprijinul tinerilor voluntari care activează în cadrul bibliotecilor. Iată suficiente motive pentru un schimb de experienţă şi o sesiune de peer education. 

Pentru a aduce un suflu nou şi a da ocazia bibliotecarilor din mediul rural care nu au activităţi culturale în parteneriat cu alte instituţii să observe cum lucrează colegii lor, Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu şi Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte au organizat în data de 17 noiembrie, începând cu ora 10.00, un centru metodic în cadru nonformal. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Orăşenească Aurel Iordache Găeşti şi a reunit 20 de persoane, bibliotecari din biblioteci publice locale din jurul oraşului menţionat. 

Discuţiile au fost structurate sub forma unor ateliere de lucru pe teme precum Optimizarea diseminării informaţiilor venite de la instituţiile Uniunii Europene, Să utilizăm site-ul Europa, serviciile oferite de Biblioteca Comisiei Europene utilizând platforma online EUBOOKSHOP.EU, scriere de proiecte în context Tineret în Acţiuneetc, pentru a veni în sprijinul comunităţilor pentru care bibliotecarii care deservesc puncte de informare europeană prestează şi servicii de diseminare a informaţiei, dar şi cum să răspundă solicitărilor venite din partea cetăţenilor din cadrul comunităţilor respective privind drepturile cetăţenilor UE sau priorităţile UE. Astfel, bibliotecarii au avut ocazia de a afla mai multe despre cum lucrează colegii lor din judeţ sau din ţară, cum pot comunica şi lucra eficient în reţea, împărtăşind cu colegii reuşitele muncii lor, rolul şi importanţa animaţiei culturale pentru atragerea de utilizatori, procese specifice de bibliotecă şi cum pot atrage tinerii în bibliotecă, determinându-i să se activeze ca voluntari în carul acesteia.

În a doua parte a întâlnirii, au fost prezentate proiectele şi cursurile de formare profesională continuă de care au beneficiat biblioteci dâmboviţene sau bibliotecari.
Biblioteca Judeţeană şi Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte vor desfăşura şi alte activităţi asemănătoare pentru bibliotecari. Acestea vor contribui la modernizarea bibliotecilor publice din mediul rural şi la optimizarea serviciilor oferite de acestea utilizatorilor.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte