Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.11.2015 - Finanțare publică pentru politicile climatice
ED Targoviste

În perspectiva negocierilor internaționale privind schimbările climatice de la Paris, Uniunea Europeană și statele sale membre și-au luat angajamentul de a continua să furnizeze finanțare publică, la nivel național și european, pentru politici climatice. Aceasta sprijină cele mai sărace și mai vulnerabile țări în efortul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a se adapta la consecințele schimbărilor climatice.

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie, a declarat: „Cu doar câteva săptămâni înainte de evenimentul COP21 de la Paris, anunțul făcut astăzi este primit cu entuziasm, iar mesajul transmis este foarte clar: UE este pregătită să-și asume în continuare rolul de cel mai mare donator mondial de fonduri în domeniul politicilor climatice și se angajează să-și intensifice sprijinul. După cum a arătat de curând raportul OCDE, obiectivul stabilit la nivel mondial de a mobiliza fonduri în valoare de 100 de miliarde de dolari este în curs de a fi realizat. Suntem așadar bine plasați pe parcursul ultimelor săptămâni de angajament politic intens pentru a parafa un acord ambițios la Paris. Este momentul să transpunem voința politică de care s-a dat dovadă recent în rezultate concrete la nivel de negocieri.”

Uniunea Europeană și-a luat angajamentul de a crește semnificativ fondurile dedicate, pornind de la faptul că 20% din bugetul perioadei 2014-2020, ca nivel minim, este alocat în domeniu. La rândul lor, statele membre s-au angajat să continue finanțarea țărilor sărace și vulnerabile, în prezent și după 2020, când va intra în vigoare un nou acord privind clima. La Paris, se are în vedere și transmiterea unui semnal puternic către sectorul privat, pentru reorientarea fluxurilor financiare către investiții generatoare de emisii scăzute de carbon și adaptabile la schimbările climatice.

Context
UE este lider în finanțarea politicilor climatice. Din 2009, când s-a anunțat, la conferința privind clima de la Copenhaga, angajamentul de a furniza o finanțare anuală în valoare de 100 de miliarde de dolari, UE și statele sale membre au oferit mai mult de jumătate din totalul finanțării publice pentru politici climatice. Facilitățile de finanțare publică-privată ale UE au contribuit la generarea de investiții în valoare de 25 de miliarde de euro în proiecte privind clima din țări în curs de dezvoltare, în perioada 2007-2013. În următorii ani, creșterea finanțării acordate de UE prin intermediul acestor facilități combinate ar putea mobiliza până în 2020 investiții estimate la 50 de miliarde de euro.

Persoane de contact pentru presă:
Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)
Anna-Kaisa ITKONEN (+32 2 29 56186)
Audrey AUGIER (+32 2 297 16 07)
Nicole BOCKSTALLER (+32 2 295 25 89)

Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană