Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.11.2015 - Uniunea energiei: 16 propuneri românești pe lista proiectelor de interes comun
ED Targoviste

Șaisprezece proiecte românești sunt considerate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun în vederea atingerii obiectivelor Uniunii energiei. Șase dintre aceste proiecte privesc creșterea capacității de interconectare cu Bulgaria, Serbia și Ungaria, iar zece au ca obiectiv îmbunătățirea sistemului energetic național. Prin includerea lor în listă, proiectele sunt eligibile pentru finanțare prin Mecanismul de interconectare a Europei (MIE).

Comisarul european pentru schimbări climatice și energie, Arias Cañete, a declarat: "O infrastructură energetică modernă și fiabilă este un element esențial pentru ca energia să circule liber în Europa. Toate aceste proiecte vor sprijini integrarea piețelor energetice, vor diversifica sursele și rutele de aprovizionare și vor pune capăt izolării energetice a anumitor state membre. Fondurile noastre, investite în aceste proiecte, vor servi obiectivului nostru de a oferi tuturor europenilor energie curată, la prețuri accesibile".
În 2014, capacitatea de interconectare a României a fost de doar 7% din întreaga producție de energie. Pentru a atinge țintele de 10% în 2020 și 15% în 2030, realizarea practică a proiectelor de interes comun este esențială.

Context
În primul său raport privind starea Uniunii energiei, Comisia Europeană analizează rezultatele obținute în atingerea obiectivelor acesteia și realizează o radiografie a situației din fiecare stat membru. În ce privește România, raportul menționează dependența redusă față de importurile de gaze naturale, prețurile sub media Uniunii Europene pentru gaze și electricitate de care beneficiază consumatorii casnici, precum și ponderea importantă în economie a sectorului energetic.

Contact
Ana Kaisa Itkonen, +32 229 56186
Nicole Bockstaller, +32 229 52589

Pagini Utile

  1. Starea Uniunii energiei – comunicat de presă integral
  2. Lista proiectelor de interes comun – comunicat de presă integral
  3. Fișă informativă privind Uniunea energiei
  4. Fisă informativă privind proiectele de interes comun
  5. Înregistrarea conferinței de presă susținute de vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič
  6. Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri
  7. Raportul privind România 
  8. Lista proiectelor de interes comun
  9. Pagina de internet a Uniunii energiei
  10. Starea Uniunii energiei 2015


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană