Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.01.2016 - UE urmează să investească 1 miliard de euro în regiunile situate de-a lungul frontierelor sale externe
ED Targoviste

Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care au un buget total de 1 miliard de euro și sunt destinate să sprijine dezvoltarea socială și economică a regiunilor situate de ambele părți ale frontierelor externe ale UE.

Cooperarea transfrontalieră este esențială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanțare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată și mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate și la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

Sunt foarte mulțumită că Fondul European de Dezvoltare Regională poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Programele de cooperare transfrontalieră reprezintă exemple concrete ale modului în care UE acționează pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față unor provocări comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate și stimulând în același timp competitivitatea economiilor locale”, a declarat Corina Crețu, comisarul pentru politica regională.

Acest tip de cooperare transfrontalieră este un element important al politicii de vecinătate a UE, în cadrul căruia se va acorda prioritate proiectelor care susțin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferențele dintre nivelurile de trai și abordându-se provocări comune prezente de o parte și de alta a acestor frontiere. În cazul fiecărui program, țările participante și-au selectat un număr de până la patru priorități, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul și schimbările climatice, combaterea sărăciei, educația și cercetarea, energia, accesibilitatea și gestionarea frontierelor.

Prin noul pachet vor fi finanțate proiecte din 27 de țări: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Rusia - în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina și Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România și Suedia), precum și Norvegia și Turcia. Finanțarea este acordată în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și al Instrumentului European de Vecinătate (IEV). Acordurile de finanțare dintre țările partenere și UE vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.

Exemplu:
Prin proiectul „Fluviul curat”, la care participă România și Ucraina și care beneficiază de un buget de 3,8 milioane de euro, cooperarea transfrontalieră din cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul  Dunării, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.

Contact:

  1. Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)
  2. Alceo SMERILLI (+32 2 296 48 87)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană