Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
22.01.2016 - Schimb de informații privind cazierele cetățenilor non-UE
ED Targoviste

Utilizarea Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) va fi extinsă și pentru cazierele cetățenilor din afara UE, în urma propunerii formulate de Comisia Europeană marți, 19 ianuarie. În prezent, ECRIS este folosit exclusiv  pentru schimbul de informații privind cazierele judiciare ale cetățenilor europeni.

Comisia ia astfel măsuri împotriva noilor amenințări cu care se confruntă Europa, prin asigurarea fluxului de informații între statele membre privind condamnările penale ale resortisanților țărilor terțe, pronunțate de instanțele statelor membre ale Uniunii.

Comisarul european pentru justiție, Vĕra Jourová, a declarat: "Atacurile de la Paris din luna noiembrie au confirmat nevoia urgentă de a asigura o cooperare judiciară mai solidă între statele membre. ECRIS este un instrument important de combatere a infracționalității transfrontaliere. Astăzi propunem îmbunătățirea sa, pentru a asigura un acces mai ușor la condamnările cetățenilor din afara UE. Judecătorii, procurorii și polițiștii vor dispune de mijloace mai bune de cooperare, pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor."

Context
ECRIS permite autorităților judiciare naționale să primească informații despre condamnările penale anterioare pronunțate în alte state membre. Acest sistem contribuie la prevenirea și combaterea infracționalității și a terorismului la nivel transfrontalier. În prezent, prin intermediul ECRIS, statele membre își transmit anual circa 288.000 de cereri de informații privind condamnările penale pronunțate împotriva cetățenilor europeni. 

Persoane de contact pentru presă:
Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană