Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
22.02.2016 - Platformă pentru soluționarea online a litigiilor
ED Targoviste

Începând cu data de 15 februarie, consumatorii și comercianții din Uniunea Europeană au la dispoziție o platformă online pentru rezolvarea disputeloravând ca obiect produse sau servicii achiziționate pe internet, atât în țara de origine, cât și în străinătate.

Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „De cele mai multe ori, consumatorii care au probleme când fac cumpărături online nu depun reclamații, crezând că procedurile durează prea mult și că șansele de rezolvare sunt mici. Platforma de soluționare online a litigiilor este un instrument inovator care le va permite atât consumatorilor, cât și comercianților să economisească timp și bani. Astfel, consumatorii vor avea mai multă încredere să cumpere pe internet, iar companiile vor fi încurajate să vândă peste hotare, aspecte care vor dezvolta piața unică digitală a Europei”. 

Procedurile de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) reprezintă modalități rapide și necostisitoare de rezolvare a acestora, iar soluționarea cazurilor durează, în medie, maximum 90 de zile. Noua platformă nu va înlocui posibilitatea de a apela la instanțe, o procedură ce este, de obicei, mai costisitoare și mai lungă.
Litigiile vor fi înaintate unor organisme de soluționare alternativă (entități SAL)înregistrate pe platformă. Acestea au fost selectate în prealabil de către statele membre, după anumite criterii de calitate, și comunicate apoi Comisiei Europene. Până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 117 entități SAL din 17 state membre. Comisia colaborează cu autoritățile naționale pentru a obține o acoperire completă a tuturor statelor membre și tuturor sectoarelor economice, în cel mai scurt timp.

Context
Temeiul juridic pentru instituirea platformei este Regulamentul privind soluționarea online a litigiilor în materie de consum, care descrie principalele funcții ale platformei și etapele prin care trece o reclamație. Regulamentul are la bază Directiva 2013/11/UE, ce vizează garantarea accesului consumatorilor la mecanisme alternative de soluționare a litigiilor contractuale cu comercianții.
România se află, în prezent, printre statele membre care nu au nominalizat entități SAL, însă în care există mecanisme publice alternative de soluționare a litigiilor. Astfel, cele două sisteme publice de profil sunt reprezentate de: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru litigiile individuale ale consumatorilor, și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România, pentru disputele din sectorul comunicațiilor electronice.  

Persoane de contact pentru presă:
Christian Wigand – Tel.: +32 229 62253
Mélanie Voin - Tel.: +32 229 58659
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile

  1. Comunicat de presă integral
  2. Platforma SOL
  3. Fișa privind posibilitățile de recurs pentru consumatorii din România 
  4. Regulamentul privind soluționarea online a litigiilor în materie de consum 
  5. Directiva privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum 
  6. Pagina Direcției Generale pentru Justiție și Consumatori - Secțiunea SAL/SOL


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană