Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.03.2016 - Șase principii pentru dezvoltarea cooperării UE-Turcia
ED Targoviste

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri, 16 martie, contribuția la reuniunea Consiliului European de primăvară din 18-19 martie. Aceasta reiterează cele șase principii pentru o mai bună cooperare UE-Turcia în gestionarea crizei refugiaților, cu respectarea legislației europene și  internaționale.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Nimeni dintre cei care cred cu adevărat în principiile decenței, umanității și solidarității nu se poate mulțumi cu o situație în care oamenii își riscă viața pentru a ajunge în Europa, punându-și-o în mâinile traficanților de persoane care exploatează cu cinism suferința umană. Trebuie, în cele din urmă, să punem capăt acestei practici. Propunerile discutate de liderii UE și cei turci pot submina o dată pentru totdeauna modul în care acționează traficanții. Acestea vizează returnarea tuturor noilor migranți și solicitanți de azil în situație neregulamentară care sosesc în Grecia din Turcia, ca o măsură excepțională și temporară ce urmează să intre în vigoare cât mai curând posibil, precum și relocarea sirienilor din Turcia în UE. Acest lucru însă se poate realiza și se va realiza numai cu respectarea cadrului juridic internațional și al UE. Aceasta înseamnă că fiecare persoană care solicită protecție internațională trebuie să fie evaluată în mod individual, să aibă dreptul la o cale de atac și să beneficieze de garanția nereturnării într-o țară în care viața îi este pusă în pericol.

Cele șase principii se referă la:
1. Garanții juridice pentru returnarea noilor migranți și solicitanți de azil în situație neregulamentară care trec din Turcia în insulele grecești;
2. Un mecanism de strămutare „unu la unu”, astfel încât pentru fiecare resortisant sirian returnat din insulele grecești, un altul va fi relocat în UE direct din Turcia;
3. Accelerarea îndeplinirii cerințelor din foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci;
4. Accelerarea plăților din Instrumentul pentru refugiații din Turcia; 
5. Accelerarea negocierilor de aderare cu Turcia; și
6. Îmbunătățirea condițiilor umanitare în Siria, ceea ce le-ar permite refugiaților să trăiască în zonele care vor fi mai sigure. 

Context
La 15 octombrie, Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Turcia privind un plan de acțiune comun  prin care să își intensifice cooperarea în materie de gestionare a migrației într-un efort coordonat de soluționare a crizei refugiaților. Planul de acțiune comun a fost activat la reuniunea dintre UE și Turcia  din 29 noiembrie 2015.
În urma întâlnirii cu prim-ministrul turc Davutoğlu, care a avut loc la 7 martie 2016șefii de stat sau de guvern din UE au salutat măsurile suplimentare propuse de Turcia pentru găsirea unei soluții la problema migrației.

Persoane de contact pentru presă:
Natasha Bertaud – Tel.: +32 229 67456
Tove Ernst – Tel.: +32 229 86764
Tim McPhie - Tel.: +32 229 58602
Markus Lammert – Tel.: +32 229 80423

Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană