Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.03.2016 - Întâlnirea comisarului european Corina Crețu cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip
ED Targoviste

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a avut marți, 15 martie 2016, o întâlnire la Bruxelles cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, precum și cu ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Andrei Galbur, cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc, și cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari. 
În cadrul discuțiilor, înaltul oficial european l-a asigurat pe șeful executivului de la Chișinău de susținerea Comisiei Europene pentru parcursul european al acestei țări.

“Salut asumarea de către Republica Moldova a foii de parcurs pentru implementarea principalelor reforme, în conformitate cu Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Continuarea acestor reforme este o condiție esențială și obligatorie pentru Republica Moldova în ceea ce privește drumul său european. De altfel, sprijinul Uniunii Europene pentru această țară depinde tocmai de progresele concrete și rapide în implementarea și accelerarea măsurilor de dezvoltare de care statul are nevoie", a precizat comisarul european pentru politică regională.

Utilizarea eficientă a fondurilor europene cu scopul consolidării capacității administrative în Republica Moldova, participarea țării în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, precum și  Programul de cooperare transfrontalieră România-Moldova s-au numărat printre temele de discuție ale întâlnirii.

Cu această ocazie, Comisarul Corina Crețu a încurajat autoritățile de la Chișinău să utilizeze pe cât de mult posibil instrumentele de cooperare teritorială: “Gestionate de DG REGIO, aceste instrumente reprezintă pentru Republica Moldova o bună oportunitate de a câștiga experiență în cooperarea cu diferitele regiuni din interiorul UE. Mai mult decât atât, prin stimularea dialogului politic pe tema dezvoltării regionale, Republica Moldova are posibilitatea să preia practicile europene în domeniu, ceea ce poate să fie un atu în dezvoltarea economică și socială a țării.”

În valoare de 5 milioane de euro, fondurile gestionate de DG REGIO pentru Republica Moldova au fost puse la dispoziția acesteia la sfârșitul anului 2015, pentru a sprijini participarea țării la Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării.
Totodată, pentru Programul de cooperare transfrontalieră România - Republica Moldova 2014-2020, Republica Moldova primește finanțare UE de peste 80 de milioane de euro. 50% din această sumă este asigurată prin Instrumentul european de vecinătate, iar cealaltă jumătate prin Fondul european de dezvoltare regională.

Persoană de contact:
Sophie DUPIN de SAINT-CYR  - Atașat de presă
+32 2 295 6169

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană