Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
07.04.2016 - Claudiu M. Florian, premiul UE pentru literatură 2016
ED Targoviste

Scriitorul român Claudiu M. Florian a fost desemnat marți, 5 aprilie, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016. El a fost premiat pentru cartea „Vârstele jocului. Strada cetății”, publicată de editura Cartea Românească, în 2012 .

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: "Îi felicit călduros pe laureații ediției 2016. Literatura și posibilitatea de a scrie în completă libertate ne permit să ne înțelegem reciproc și să conviețuim mai bine, lucruri care sunt mai importante acum ca oricând. Acesta este motivul pentru care vom continua să sprijinim traducerea, publicarea, vânzarea și lectura operelor literare străine."

12 autori din întreaga Europă au primit, în acest an, Premiul UE pentru literatură. Alături de autorul român, lista îi include pe Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia-Herțegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjørn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) și Jesús Carrasco (Spania).

Premiile vor fi înmânate câștigătorilor în data de 31 mai, la Bruxelles, de comisarul european Tibor Navracsics și de dna Silvia Costa, președintele comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European. Fiecare laureat va primi un premiu de 5.000 de euro și va beneficia depromovare la târguri internaționale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt și Paris.

Context
Lansat de Comisia Europeană în 2009 și organizat în parteneriat cu asociațiile profesionale de carte, Premiul UE pentru literatură (EUPL) recompensează, în fiecare an, pe cei mai buni autori debutanți din 12 țări europene. Sprijinit prin programul "Europa creativă", el promovează diversitatea culturală și lingvistică în Europa.
Originar din localitatea Rupea, județul Brașov, Claudiu M. Florian a studiat limba și literatura germană la Universitatea din București. Ulterior, el a absolvit cursurile de master „Studii umane interdisciplinare de limba germană” (1996, Universitatea București) și „Istorie contemporană” (Universitatea Bielefeld, Germania). Începând cu 2002, el lucrează în Ministerul Afacerilor Externe, întâi în România, apoi ca atașat cultural și de presă al Ambasadei României la Berlin (2004-2009) și ca angajat al Ambasadei României de la Berna (din 2010 până în prezent).

Persoane de contact pentru presă:
Axel Fougner - Tel: +32 229 13213
Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile

  1. Anunț de presă
  2. Comunicat de presă integral (în limba engleză)
  3. Lista laureaților Premiului UE pentru literatură 2016
  4. Scurtă biografie Claudiu M. Florian


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană