Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.05.2016 - Masă rotundă la Bucureşti pe tema dezvoltării a trei spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași, în prezența comisarului european Corina Crețu
ED Targoviste

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a participat ieri, 23 mai 2016, la Bucureşti, alături de viceprim-ministrul și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dl. Vasile Dîncu, ministrul Fondurilor Europene, dl. Cristian Ghinea, noul ministru al Sănătății, dl. Vlad Voiculescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dl.Raed Arafat, și de reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Băncii Europene de Investiții, la o masă rotundă  pe tema construirii, în România, a trei spitale regionale ce beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Întâlnirea, desfăşurată la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a vizat în principal găsirea în comun a unor soluții și conturarea unui plan concret de acțiuni care să ducă la deblocarea situației privind construcția celor trei spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași.
Înaltul oficial european a transmis la București preocuparea Comisiei Europene privind întârzierile pe care România le înregistrează în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătății, care rămâne unul dintre sectoarele critice, asigurând încă o dată autoritățile de la București de sprijinul continuu al Comisiei.

Corina Crețu consideră că investițiile europene în dezvoltarea sistemului de sănătate românesc sunt printre cele mai importante pentru recuperarea decalajului de dezvoltare a României față de Europa de Vest:
“Întâlnirea de astăzi pe tema sănătății a fost una extrem de utilă. A fost important faptul că toate părțile implicate în această discuție au fost de acord în legătură cu urgența deblocării situației privind spitalele regionale. Salut angajamentul asumat de autoritățile naționale în privința următorilor pași atât de necesari pentru construcția spitalelor regionale cât mai curând posibil. Vom urmări evoluția lucrurilor și am convingerea că termenul anunțat de vicepremierul Vasile Dîncu, începutul lunii octombrie, pentru realizarea hărții serviciilor medicale și a studiilor de fezabilitate pentru cele 3 spitale va fi respectat.

Întâlnirea pe care comisarul european pentru politică regională a avut-o cu reprezentanți ai Guvernului României și cu reprezentanți ai Băncii Mondiale și BEI a fost urmată de o sesiune de discuții tehnice între reprezentanți ai ministerelor implicate în proiectul spitalelor regionale, cei ai BM și BEI, precum și experții DG REGIO.
Împreună cu instituțiile financiare internaționale - Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială şi Banca Europenă pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comisia Europeană a sprijinit România să elaboreze strategii de dezvoltare, să pregătească reformele, să identifice și să rezolve diferitele deficiențe și blocaje structurale, inclusiv în domeniul sănătății.  În sectorul sanitar, România trebuie să facă o serie de reforme care urmăresc în principal creșterea calității și accesibilității serviciilor medicale - în special pentru comunitățile dezavantajate - și reducerea utilizării ineficiente a serviciilor spitalicești, prin redefinirea rețelei medicale și construcția de noi instituții de îngrijire și intervenție.

Context
România va beneficia în perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale şi de investiţii în valoare de peste 30 de miliarde de euro.  Pentru a putea utiliza fondurile europene puse la dispoziție, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiţionalităţi ex-ante. Unele dintre acestea se referă tocmai la domeniul sănătăţii.
Prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, România are alocate peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor de asistenţă medicală.  La aceasta sumă, se adaugă o finanțare de 250 de milioane de euro prin intermediul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru proiectul „Îmbunătățirea calității și eficienței sistemului de sănătate din România,” din care însă România nu a utilizat deocamdată bani.
Prin POR 2014-2020, sprijinul financiar european planificat pentru sectorul sănătăţii din România cuprinde 280 de investiţii în domeniul asistenţei ambulatorii şi alte 35 în unități de primiri urgențe din cadrul spitalelor județene. Totodată, aproape jumătate din suma alocată sănătăţii este destinată construirii şi dotării cu aparatura medicală necesară a celor trei spitale regionale, care urmează să furnizeze servicii medicale complexe.
În perioada 2007-2013, aproape 100 de proiecte au fost implementate și au fost investite circa 190 milioane de euro în România pentru modernizarea infrastructurii de sănătate.

Mai multe detalii:
Dana BERINDE - Membru al cabinetului comisarului Corina Crețu
dana.berinde@ec.europa.eu +3 222 988 365


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană