Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.05.2016 - Agenda urbană a UE: Oraşele au un cuvânt important de spus în elaborarea politicilor Uniunii Europene
ED Targoviste

Astăzi, Comisia Europeană participă la Amsterdam la întâlnirea informală a celor 28 de miniştri responsabili de probleme urbane, împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii UE şi ai oraşelor europene, pentru a discuta despre Agenda urbană a UE.
Scopul întâlnirii este de a sprijini Pactul de la Amsterdam, ce stabileşte această Agendă şi prezintă principalele sale principii.

Agenda urbană a UE se concentrează pe dezvoltarea a 12 parteneriate axate pe 12 provocări urbane1. Parteneriatele vor permite oraşelor, statelor membre, instituţiilor UE şi părţilor interesate, precum ONG-uri sau parteneri de afaceri, de a lucra împreună la acelaşi nivel pentru a găsi soluţii comune pentru îmbunătăţirea zonelor urbane ale Uniunii Europene.

În conformitate cu angajamentul Comisiei Europene pentru O mai bună legiferare, planurile de acţiune pregătite de parteneri se vor concentra pe implementarea mai eficientă şi coerentă a politicilor UE existente pentru oraşe în domenii precum mediu, transport sau ocuparea forţei de muncă. De asemenea, acestea vor viza facilitarea accesului la fondurile UE, promovarea combinării diferitelor tipuri de astfel de fonduri şi lărgirea sferei de cunoştinţe privind problemele urbane şi schimbul de bune practici.

Patru parteneriate-pilot au început deja: unul dedicat incluziunii migranţilor, coordonat de municipalitatea din Amsterdam; un altul privind calitatea aerului, coordonat de Olanda; un parteneriat dedicat locuinţelor, coordonat de Slovacia; și un parteneriat pe tema sărăciei urbane, coordonat de Belgia şi Franţa. Celelalte parteneriate vor fi lansate la sfârşitul lui 2016 şi la mijlocul anului 2017.

Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, a declarat: ,,Oraşele sunt laboratoarele vii ale tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Comisia Europeană lucrează împreună cu primarii şi autorităţile regionale pentru a permite acestora să prezinte exemple pozitive şi de inspiraţie pentru alţii, din Europa sau din afara continentului".

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a adăugat: ,,Oraşele sunt noduri de creativitate şi motoare pentru dezvoltarea economică a Europei, dar se confruntă cu provocări majore, precum excluziunea socială, poluarea aerului sau lipsa locurilor de muncă. Trebuie să soluţionăm aceste probleme împreună. Angajamentul nostru pentru Agenda urbană demonstrează că noi acordăm atenţia cuvenită problemelor urbane şi că suntem pregătiţi să ascultăm ce au de spus oraşele noastre cu privire la soluţiile care funcţionează pentru ele şi ce anume trebuie îmbunătăţit". 1 1) Incluziunea migranților și refugiaților; 2) Calitatea aerului; 3) Sărăcia urbană; 4) Locuințe; 5) Economia circulară; 6) Locuri de muncă și competențele forței de muncă în economia locală; 7) Adaptarea la schimbările climatice; 8) Tranziția energetică; 9) Utilizarea durabilă a terenurilor și a soluțiilor bazate pe natură; 10) Mobilitatea urbană; 11) Tranziția digitală; 12) Achiziții publice inovatoare și responsabile.

Cadru general

O Comunicare a Comisiei din anul 2014 a pus bazele pentru Agenda urbană a UE. O consultare publică ulterioară a relevat dorinţa cetăţenilor către nevoia de implicare a Comisiei Europene în tematica urbană.

Prin Declaraţia de la Riga, statele membre şi-au exprimat susţinerea pentru Agenda urbană a UE, aşa cum au făcut şi instituţiile UE, precum şi multe dintre oraşele Europei.
Pactul de la Amsterdam se va afla pe agenda reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale din 21 iunie 2016.
Mai multe informaţii Pactul de la Amsterdam Program de lucru Ilustraţii privind Agenda urbană a UE Portalul politicii urbane Twitter: @MarosSefcovic @CorinaCretuEU


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană