Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.06.2016 - Fondurile europene structurale şi de investiţii susţin tehnologia de înalt nivel din România
ED Targoviste

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România. Astfel, peste140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională sunt alocate continuării lucrărilor începute în 2013. ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ,,Extreme Light Infrastructure" (ELI), derulat în România, Cehia și Ungaria.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investiție a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelenţei europene care redesenează frontierele cunoaşterii prin utilizarea tehnologiei de înalt nivel. Cu ajutorul fondurilor europene, în doar câţiva ani, UE va avea o infrastructură şi echipamente de cercetare de ultimă generaţie, iar rezultatele viitoarelor cercetări vor oferi produse şi servicii noi, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării și a învățământului românesc."

A doua etapă a proiectului ELI-NP de la Măgurele este cofinanţată prin Programul Operaţional,,Competitivitate" 2014-2020 şi presupune finalizarea, până în 2018, a lucrărilor de construcţie, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare ştiinţifică, între care un sistem laser de mare putere şi un sistem de raze gamma.
La începutul lunii februarie anul curent, comisarul european Corina Creţu a aprobat prima fază a proiectului laserului de la Măgurele, ce este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007-2013. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională.

Context
ELI este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de România, Cehia și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri. ELI a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI), instrument strategic al UE pentru dezvoltarea integrării ştiinţifice a Europei, drept unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare prioritare pentru Europa.

Proiectul din România, ELI-NP, reprezintă al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere. În aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finanțare în valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Cehia.

Pagini Utile

  1. Portalul deschis al FESI 2014-2020
  2. Politica de coeziune în Romania 2014-2020 
  3. Twitter: @EU_Regional@CorinaCretuEU,
  4. Comunicat de presă integral (în format PDF)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană