Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.06.2016 - Întâlnirea comisarului european Corina Crețu cu ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice Adrian Curaj
ED Targoviste

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit luni, 27 iunie 2016, la Bruxelles, pe ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România, Adrian Curaj. Cei doi au discutat despre domeniul cercetării din România, în special despre proiectul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics" (ELI-NP) de la Măgurele și despre modul în care acesta poate contribui la dezvoltarea economiei locale și regionale.

Înaltul oficial european a salutat angajamentul autorităţilor române atât pentru integrarea proiectului ELI-NP în mediul de cercetare din România şi din regiune, cât și pentru asigurarea sustenabilității acestuia. Totodată, Corina Creţu l-a felicitat pe ministrul Adrian Curaj pentru iniţiativa "Laser Valley – Land of Lights", apreciind pozitiv această strategie de dezvoltare urbană sustenabilă, ce se dezvoltă în jurul proiectului laserului de la Măgurele.          

„Felicit autorităţile române pentru decizia de a fructifica întregul potenţial pe care ELI-NP îl are pentru societate. Iniţiativa „Laser Valley - Land of Lights" este o recunoaştere a faptului că proiectul de cercetare din domeniul laserelor poate produce efecte benefice în economie. Consider că, pe lângă cercetarea avansată realizată în centrul de la Măgurele, există potenţial pentru sectoare precum tratamentul deşeurilor nucleare, dezvoltarea de aplicaţii de securitate pentru porturi şi aeroporturi, dar şi pentru domeniul sănătăţii", a declarat comisarul european Corina Crețu.
Înaltul oficial european a mai adăugat că proiectul ELI-NP, odată ajuns la maturitate, ar putea fi atractiv pentru mediul de afaceri, putând fi un punct de plecare pentru un posibil parteneriat public-privat.

Context
„Extreme Light Infrastructure" (ELI) este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit deRomânia, Cehia și Ungaria. Scopul său este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri. ELI a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI), instrument strategic al UE pentru dezvoltarea integrării ştiinţifice a Europei, drept unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare prioritare pentru Europa.
Proiectul din România, „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics" (ELI-NP) reprezintă cel de-al doilea pilon al acestei structuri paneuropene din domeniul laserelor.  În aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finanțare în valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Cehia.

Pagini Utile

  1. Comunicat de presă integral (format PDF)  [148 KB]
  2. Portalul de Date Deschise pentru fondurile ESI 2014-2020
  3. Politica de coeziune în România 2014-2020
  4. Twitter: @EU_Regional@CorinaCrețuEU#ESIFunds

 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană