Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.07.2016 - Protecția copiilor în disputele familiale transfrontaliere
ED Targoviste

Comisia Europeană a propus joi, 30 iunie, noi norme care să asigure o mai bună protecție a copiilor în cazul litigiilor familiale transfrontaliere. Acestea presupun îmbunătățirea legislației actuale având ca obiect drepturile de vizită, cele de tutelă sau cazurile de răpire a copiilor.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Copiii se află în centrul acestei reforme. Este de ajuns că trebuie să treacă prin experiența dificilă a separării părinților. Acești copii merită să beneficieze de proceduri judiciare care să le clarifice situația cât mai rapid și care să țină seama de interesul superior al acestora. Propunem actualizarea normelor existente pe baza experienței practice acumulate în decursul ultimilor 10 ani. Obiectivul central al acestei reforme este clar: soluționarea mai rapidă a cazurilor transfrontaliere. Timpul este un element esențial atunci când este în joc bunăstarea copiilor. Așadar, avem nevoie rapid de aceste noi norme.”

Noile norme vor accelera procedurile judiciare și administrative și vor asigura faptul că se va ține seama, în orice situație, de interesul superior al copilului. În cazul disputelor familiale sau al separării unor cupluri internaționale, cooperarea judiciară transfrontalieră este esențială pentru a le oferi copiilor un cadru juridic sigur, care să le permită acestora să mențină relații cu ambii părinți (și tutori), care pot locui în țări europene diferite.

Etape următoare
Propunerea Comisiei va fi trimisă Consiliului UE. Decizia acestuia va fi adoptată în unanimitate, în conformitate cu o procedură legislativă specială pentru cooperarea judiciară în materie de dreptul familiei. Parlamentul European va fi consultat cu privire la propunere.

Context
Regulamentul Bruxelles II reprezintă piatra de temelie a cooperării judiciare în materie matrimonială și de autoritate părintească, inclusiv în ceea ce privește drepturile de vizită și tutelă, precum și cazurile de răpire a copiilor. El a început să se aplice la data de 1 martie 2005, în toate statele membre, cu excepția Danemarcei.
Pentru a evalua eficacitatea normelor, Comisia a adoptat, în aprilie 2014, un raport cu privire la modul în care regulamentul a funcționat în practică și a efectuat o consultare publică pentru identificarea modificărilor necesare îmbunătățirii normelor existente.

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană