Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.08.2016 - Scutul de confidențialitate UE-SUA e operațional
ED Targoviste

Începând cu data de 1 august, scutul de confidențialitate UE-SUA a devenit operațional. Companiile vor fi verificate de Departamentul de Comerț al SUA, care va verifica dacă politica lor corespunde cu noile standarde de protecție a datelor prevăzute de scut. Suplimentar, Comisia Europeană a publicat un ghid care explică modul în care sunt protejate drepturile cetățenilor și căile de acțiune în cazul nerespectării acestora și utilizării abuzive a datelor.

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarant:"Scutul de confidențialitate UE-SUA protejează drepturile fundamentale ale europenilor și garantează securitatea juridică a companiilor, inclusiv din Europa, ce efectuează transfer de date către Statele Unite. Scutul garantează și căi de acțiune mai simple pentru cetățeni, indiferent de plângere. Am încredere că se va restaura climatul de încredere în ce privește gestionarea datelor personale de cealaltă parte a Atlanticului. Încurajez companiile să se înscrie, iar pe cetățeni îi invit să afle detalii consultând ghidul."

Scutul garantează cetățenilor europeni o serie de drepturi în ce privește procesarea datelor personale, cum ar fi cel de a cere informații suplimentare despre datele personale deținute de diferite companii în ceea ce îi privește, sau de a-și modifica datele atunci când acestea sunt depășite sau incorecte.
Plângerile pot fi soluționate direct de companiile în cauză sau printr-un sistem de soluționare alternativă a litigiilor. Cetățenii se pot adresa, de asemenea, autorităților naționale de protecție a datelor, care vor colabora cu Departamentul de Comerț american și cu Comisia Federală de Comerț pentru a garanta investigarea și soluționarea diferendelor. În cazurile în care plângerile nu pot fi soluționate în nici un alt mod, se va apela la un mecanism de arbitraj.
Cazurile de accesare a datelor din motive de securitate națională vor fi gestionate de un Ombudsman independent din cadrul serviciilor de informații americane.

Context
Scutul de confidențialitate UE-SUA, adoptat în 12 iulie 2016, reprezintă un nou cadru ce protejează drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor din UE în cazul în care datele lor cu caracter personal sunt transferate către Statele Unite. Totodată, el asigură claritate juridică pentru companiile a căror activitate se bazează pe transferuri transatlantice de date.

Persoane de contact pentru presă: 
Nathalie VANDYSTADT (+ 32 2 296 70 83)
Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)
Întrebări din partea publicului larg: 
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile

  1. Anunț de presă
  2. Comunicat de presă integral
  3. Decizia privind caracterul adecvat al nivelului de protecție
  4. Anexe
  5. Întrebări și răspunsuri
  6. Fișă informativă
  7. Comunicare: Fluxurile de date transatlantice: restabilirea încrederii prin garanții solide


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană