Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.08.2016 - Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare
ED Targoviste

Cu ocazia Zilei europene a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare (23 august), prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans TIMMERMANS și comisarii europeni Věra JOUROVÁ și Tibor NAVRACSICS au dat publicității următoarea declarație comună:
„La 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Acest eveniment a marcat începutul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a continentului nostru, conducând la deportarea, tortura și asasinarea a zeci de milioane de persoane, sub mai multe regimuri totalitare. Deși sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial a marcat înfrângerea regimului nazist, pentru mai multe popoare din Europa Centrală și de Est suferințele au continuat, sub alte regimuri totalitare. 

Astăzi, când se împlinesc 77 de ani de la semnarea Pactului, vom comemora toate victimele regimurilor totalitare și autoritare care au lăsat urme profunde în mai multe regiuni ale Europei în secolul XX. Ziua europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare și autoritare păstrează vie amintirea victimelor și le aduce un omagiu. Această comemorare ne ajută, de asemenea, să ne reamintim de lecțiile desprinse din acest capitol întunecat al istoriei europene.

Din fericire, tinerele generații de europeni din ziua de azi nu au cunoscut viața sub un regim totalitar sau autoritar. Cu toate acestea, nu trebuie niciodată să considerăm că libertățile pe care le avem sunt ceva de la sine înțeles. Prin urmare, este deosebit de important, acum mai mult decât oricând, să conservăm memoria istorică și să ne menținem angajamentul nostru privind democrația, drepturile fundamentale și statul de drept.
Memoria istoriei Europei ar trebui să cultive angajamentul nostru de a apăra valorile și principiile comune.”

Context
Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare a fost instituită începând din 2009.
La 23 august 2016, cu ocazia Zilei de comemorare din anul în curs, comisarul Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, tineret, cultură și sport, a participat la un program comemorativ și la conferința ministerială găzduită de Președinția slovacă a Consiliului Uniunii Europene, la Bratislava.

Persoane de contact pentru presă:
Christian WIGAND  (+32 2 296 22 53)
Sara SOUMILLION  (+32 2 296 70 94)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct  la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11  sau prin  email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană