Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.10.2016 - #UrbanFest2016 la final
ED Targoviste

Timp de 4 zile (1-4 octombrie), Bucureștiul a fost gazda celei de a doua ediții a UrbanFest, festivalul culturii urbane și dezvoltării urbane durabile, vizitat de peste 7.000 de bucureșteni. Accentul a fost pus pe Agenda urbană a Uniunii Europene, în special peeconomia circulară, provocările actuale pentru dezvoltarea urbană durabilă și sprijinul oferit de fondurile europene.

"În prezent, realitatea europeană devine una tot mai urbană", a declarat comisarul europeanCorina Crețu la conferința "Orașul meu în Europa noastră", unde a participat alaturi de viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Vasile Dîncu, primarul-general al municipiului București Gabriela Firea și primari ai mai multor orașe europene : Sofia, Bordeaux, Mannheim.  "Peste 70% din populația Europei, aproximativ 300 de milioane de oameni, se află în orașe și în zonele urbane (…). Iată de ce orașele sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor UE privind o dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă. ", a mai declarat doamna Crețu. "Fondurile disponibile pentru orașele din România în perioada de programare 2014-2020 oferă oportunități deosebite. Sunt foarte mulțumită că România a ales să aloce aproape 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, fonduri care vor fi gestionate în mod direct de către orașele-reședință de județ. Aceasta reprezintă 11% din alocarea pentru România din Fondul european de dezvoltare regională şi este mult peste nivelul minim de 5%, dar și peste media UE, care este de 8%."

Agora consumului responsabil, din Piața George Enescu, a reunit 17 organizații implicate în activități de revalorificare a deșeurilor. Participanții au construit în timpul festivalului o casă din materiale naturale. Dezbaterile din festival s-au concentrat pe diferite aspecte ale economiei circulare, cum ar fi: noile modele de afaceri bazate pe acest concept, posibilitatea de a dezvolta proiecte transfrontaliere în domeniu, meserii ale viitorului pornind de la principiul circularității, materiale inovatoare ale industriilor de produs (cum ar fi cânepa), provocări și soluții pentru reciclarea urbană și, nu în ultimul rând, importanța și modul de utilizare a materialelor naturale într-un sistem de construcții modern.
UrbanFest a inclus și o expoziție cu tema "Recuperarea spațiilor abandonate în București",realizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu".

Context
UrbanFest își propune promovarea valorilor europene în spațiul urban. Festivalul a fost lansat de Reprezentanța Comisiei Europene în 2015, ca forum ce reunește actorii principali și părțile interesate pentru a dezbate tematica orașelor inteligente și modalitățile de sprijinire a unei dezvoltări urbane durabile. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Direcția Generală pentru Politică Regională (DG REGIO) a Comisiei Europene.

Persoane de contact pentru presă:
Roxana Morea, roxana.morea@ec.europa.eu, ‪021-203 54 32
Alina Jantea, alina.jantea@dccom.ro, ‪0744- 822 007

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană