Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.10.2016 - Lansarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă
ED Targoviste

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a fost lansată oficial joi, 6 octombrie, la mai puțin de un an de la data la care Comisia Europeană a propus înființarea ei. Noul organism european se bazează pe structurile deja existente ale Frontex. El va monitoriza îndeaproape frontierele externe ale UE și va colabora cu statele membre pentru punerea în aplicare a standardelor privind securitatea frontierelor și gestionarea fluxurilor de migranți.

Pentru Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos,„această zi reprezintă o piatră de hotar în istoria procesului de gestionare a frontierelor externe ale Europei. De acum încolo, frontiera externă a unui stat membru este frontiera externă a tuturor statelor membre - atât din punct de vedere juridic, cât și operațional. Am instituit un amplu sistem european de poliție de frontieră și gardă de coastă, principiile responsabilității partajate și solidarității între statele membre și Uniune au devenit o realitate. Acesta este cu certitudine răspunsul european de care avem nevoie în fața provocărilor secolului XXI - securitatea și migrația.”

Rolul și activitățile Agenției au fost extinse în mod semnificativ. Personalul permanent va fi de peste două ori mai numeros. Ea va putea să își achiziționeze propriile echipamente și să le desfășoare în cadrul unor operațiuni de frontieră. La dispoziția noului organism va fi pusă o rezervă de intervenție rapidă de cel puțin 1.500 de polițiști de frontieră și un parc de echipamente tehnice.

Context
Înființarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a fost anunțată de președintele Juncker, în discursul său privind Starea Uniunii, din 9 septembrie 2015. Demersul face parte din măsurile incluse în Agenda europeană privind migrația și are ca scop consolidarea și securizarea frontierelor externe ale UE.
La 15 decembrie 2015, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă privind înființarea unei Agenții Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Înființarea ei a fost aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE într-un timp record, de numai nouă luni.

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană