Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.12.2016 - Reconstrucția zonelor calamitate din Italia
ED Targoviste

Comisia anunță o primă tranşă de ajutor, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru reconstrucţia zonelor afectate de cutremurele deosebit de violente care au avut loc în ultimele luni în Italia. Totodată, Comisia Europeană își propune să finanțeze integral operațiunile de reconstrucție şi regenerare economică a zonei, cu ajutorul fondurilor structurale.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat:"Ne-am exprimat profunda noastră simpatie față de poporul italian, în urma acestor dezastre și am trecut de la vorbe la fapte. Eforturile noastre se concentrează pe nevoile specifice ale comunităților afectate, astfel încât să putem ajuta prin intermediul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene și a politicii de coeziune. Vom fi alături de Italia pe tot parcursul procesului de reconstrucție."

După cutremurul care a lovit centrul Italiei la sfârşitul lunii august, și din nou în octombrie, Comisia a contribuit la misiunile de urgenţă imediată, iar acum, alături de autorităţile naţionale, face paşi concreţi către demararea reconstrucției, propunând două direcţii de sprijin prin fonduri UE:

Demararea unei prime plăți de ajutor în cadrul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE):
Italia va primi până la data de 8 decembrie o primă plată în valoare de 30 de milioane de euro prin FSUE, cea mai mare sumă care poate fi plătită ca avans. Între timp, Comisia analizează cererea depusă de Italia și va propune o sumă finală a ajutorului, care urmează să fie aprobată de către Parlamentul European și Consiliu, odată ce evaluarea prejudiciului generat de cutremurul din octombrie este finalizată de către autoritățile italiene.

O rată de cofinanțare UE de până la 100% pentru operațiunile de reconstrucție în urma dezastrelor naturale:
Comisia propune modificarea regulamentului Politicii de coeziune 2014-2020 prin posibilitatea de finanțare integrală a operațiunilor de reconstrucție, inclusiv restaurarea patrimoniului cultural, cu Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Această nouă propunere ar suplimenta sprijinul acordat Italiei prin Fondul de solidaritate al UE și al resurselor naționale de rezervă. Operațiunile ar putea fi finanțate în cadrul acestei măsuri excepționale imediat după producerea unui dezastru. Prezenta propunere are nevoie de susținerea Parlamentului European și a Consiliului.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: "Este de datoria noastră, ca europeni, să fim alături de Italia și de cetățenii săi, care demonstrează un curaj extraordinar în aceste momente dificile, pentru a depăși cât mai curând posibil consecințele cutremurelor și pentru a reconstrui pe deplin zonele afectate."

Pagini utile:
Comunicat de presă integral
Fondul european structural şi de investiţii în Italia
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

Persoane de contact pentru presă:
Jakub ADAMOWICZ (+32 2 29 50595)
Sophie DUPIN DE SAINT-CYR (+32 2 295 61 69)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană