Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.12.2016 - Matei Vişniec, un cavaler al ideii europene
ED Targoviste

"Nu abandonaţi ideea europeană!" Aceasta a fost esenţa discursului de premiere rostit de dramaturgul şi romancierul român Matei Vişniec, la primirea premiului Jean Monnet, ediţia 2016.
Vişniec a devenit în noiembrie al 21-lea laureat al premiului european pentru literatură Jean Monnet, și primul român care obține această recunoaștere.

Decernat la Cognac, în Franţa, oraşul în care s-a născut acest părinte fondator al Uniunii Europene, premiul i-a fost decernat pentru romanul ”Le marchand de premières phrases” (Negustorul de începuturi de roman).
«Numele lui Jean Monnet are o puternică rezonanţă europeană», a declarat Matei Vişniec. « Într-un fel a fost un fondator "din umbră" al Uniunii Europene, dar cu o influenţă şi cu o viziune remarcabile. Un personaj destul de misterios de altfel, care a lucrat în perioada interbelică şi cu România, pentru redresarea monedei naţionale."

Context
Din 1995, Premiul Jean Monnet al literaturilor europene recompensează un autor european pentru un volum scris sau tradus în franceză. Selecţia este încredinţată unui juriu compus din scriitori, critici literari şi jurnalişti. Preşedintele juriului care acordă acest premiu în cadrul festivalului de literaturi europene de la Cognac este Gerard de Cortanze.

Pagini utile:
Pagina de internet dedicată premiului Jean Monnet
Lista câștigătorilor premiului Jean Monnet
Material de presă: Jurnalistul RFI Matei Vişniec, decorat de preşedintele Klaus Iohannis


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană