Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.12.2016 - 100% suport pentru statele membre afectate de dezastre naturale — Corina Crețu propune modificări ale politicii de coeziune
ED Targoviste

Comisarul european Corina Crețu propune introducerea finanțării UE de până la 100% pentru operațiunile de reconstrucție în zonele afectate de dezastre naturale, inclusiv pentru activitățile de restaurare a patrimoniului cultural, în situații de dezastre naturale în orice stat membru al UE.

"Din păcate, în ultima perioadă asistăm la o creștere a dezastrelor naturale în întreaga Europă. Am considerat că este de datoria noastră să găsim soluții pentru a oferi un sprijin mai eficient regiunilor afectate de astfel de dezastre. Acesta este motivul pentru care am propus modificarea actualelor norme privind politica de coeziune pentru a permite finanțarea integrală a lucrărilor de reconstrucție, cu ajutorul fondurilor europene. Sper ca Parlamentul European și Consiliul să adopte această propunere cât de curând posibil, în beneficiul tuturor regiunilor europene," precizează comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Această propunere vine în completarea sprijinului oferit prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).

Acest nou sprijin financiar ar fi disponibil imediat după producerea unei catastrofe. Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de către Parlamentul European și Consiliu.

Context
În prezent, Comisia propune modificarea articolul 120 din Regulamentul privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020 și introduce posibilitatea creării unei axe prioritare separate, cu o rată de cofinanțare de până la 100% a programelor politicii de coeziune, pentru finanțarea operațiunilor în urma catastrofelor regionale sau majore, astfel cum sunt definite în Regulamentul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).

Pe lângă posibilitatea de a modifica programele politicii de coeziune pentru a redirecționa finanțări către intervențiile de după cutremur, Comisia dorește, de asemenea, să mobilizeze expertiza și instrumentele Centrului Comun de Cercetare, care poate oferi, de exemplu, utilizarea metodei de scanare laser 3D și computerizarea procesului de cartografiere a proiectelor de reconstrucție.

Persoane de contact pentru presă
Patrizio Fiorilli - Membru de cabinet
patrizio.fiorilli@ec.europa.eu
+32 2 229 86 820


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană