Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.12.2016 - Progrese privind transferul și relocarea refugiaților
ED Targoviste

Potrivit celor mai recente rapoarte, publicate de Comisia Europeană joi, 8 decembrie, 1.406 persoane au fost transferate în luna noiembrie, cel mai ridicat număr înregistrat până în prezent, ajungându-se astfel la un total de 8.162 de persoane, din care 6.212 din Grecia și 1.950 din Italia. Și numărul persoanelor relocate a înregistrat o creștere, ajungându-se în prezent la un total de 13.887 de persoane din cele peste 22 de mii asupra cărora se convenise prin programul din 2015.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: „Abordarea europeană cuprinzătoare în materie de migrație are rezultate pozitive. Acest lucru se poate vedea din punerea în aplicare continuă a Declarației UE-Turcia și din scăderea dramatică a numărului de migranți în situație neregulamentară care ajung în Grecia. Vedem, de asemenea, progresele înregistrate de autoritățile elene în remedierea deficiențelor din sistemul lor de azil, ceea ce ne-a permis să recomandăm reluarea treptată a transferurilor efectuate către Grecia în temeiul Regulamentului Dublin începând de la 15 martie 2017. Acest lucru va descuraja și mai mult intrarea și deplasările secundare neregulamentare și reprezintă un pas important pentru revenirea la funcționarea normală a sistemului Dublin și a spațiului Schengen.”

Comisia a decis, totodată, să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Italiei și Greciei pentru nepunerea în aplicare a Regulamentului Eurodac, după ce ambele state membre au reușit să asigure o rată de înregistrare a amprentelor digitale ale resortisanților de 100%.

Punerea în aplicare a declarației UE-Turcia a produs constant rezultate pozitive, numărul de traversări neregulamentare ale Mării Egee menținându-se scăzut (o medie de 92 persoane / zi, începând din luna martie).  Operațiunile de returnare au continuat, în perioada monitorizată fiind returnate 170 de persoane, ajungându-se astfel la un număr total de 1.187 de persoane returnate. Comisia a accelerat și ritmul furnizării de fonduri prin Instrumentul pentru refugiații din Turcia, din cele 3 miliarde de euro prevăzute pentru perioada 2016-2017 fiind alocate deja 2,2 miliarde. În ceea ce privește punerea în aplicare a foii de parcurs privind liberalizarea vizelor, Turcia mai trebuie să îndeplinească încă șapte obiective de referință, continuându-se dialogul pentru găsirea de soluții, inclusiv în ceea ce privește modificările legislative și procedurale necesare, pentru îndeplinirea acestora.

În ceea ce privește reluarea transferurilor efectuate către Grecia în temeiul Regulamentului Dublin, Comisia a recomandat ca aceasta să se facă treptat, vizând doar solicitanții de azil care au intrat în mod neregulamentar în această țară începând cu 15 martie 2017. Pentru a susține eforturile depuse de Grecia, Comisia a lansat un apel tuturor statelor membre, de a-și respecta pe deplin obligațiile de transfer și de a asigura deplasarea în Grecia a unui număr suficient de experți în materie de azil.

Pagini utile:

  • Transferul și relocarea:

Comunicare: Al optulea raport privind transferul și relocarea

Anexa 1: Transferuri din Grecia

Anexa 2: Transferuri din Italia

Anexa 3: Situația privind relocarea

FIȘĂ INFORMATIVĂ: Transferul și relocarea

FIȘĂ INFORMATIVĂ: Gestionarea crizei refugiaților: asistența financiară acordată de UE Greciei

Întrebări frecvente: Crearea unui cadru al UE în materie de relocare

Agenda europeană privind migrația

  • Raportul UE-Turcia

Comunicare: Al patrulea raport privind progresele realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a Declarației UE-Turcia

Anexa 1

Anexa 2

FIȘĂ INFORMATIVĂ: Instrumentul pentru refugiații din Turcia

  • Recomandarea Dublin:

A patra recomandare privind măsurile urgente pe care trebuie să le ia Grecia în vederea reluării transferurilor în temeiul Regulamentului Dublin

 Persoane de contact pentru presă:

Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Tove ERNST (+32 2 298 67 64)

Markus LAMMERT (+ 32 2 298 04 23)

Kasia KOLANKO (+ 32 2 296 34 44)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană