Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.12.2016 - Un sfert dintre români au salarii mici
ED Targoviste

Statele membre cu cel mai mare număr de lucrători în categoria cu salarii mici sunt Letonia (25,5%), România (24,4%), Lituania (24%) și Polonia (23,6%). Pe ansamblul Uniunii Europene, unul din șase lucrători e inclus în această categorie, statele membre unde acest număr este redus fiind Suedia (2,6%), Belgia (3,8%) și Finlanda (5,3%).

România înregistrează una dintre cele mai mari discrepanțe pentru salarizarea brută orară, se arată într-un studiu Eurostat publicat marți, 13 decembrie. Cei mai bine plătiți 10% dintre români câștigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai slab plătiți. La nivel european, România este depășită doar de Polonia, cu 4,7 ca nivel de discrepanță.

Raportul dintre cei mai bine plătiți români și salariul mediu include România tot în categoria statelor membre cu cele mai mari discrepanțe. Media salariului brut orar este de 2,5 ori mai mică decât cea pentru salariile de top. Aceeași diferență este înregistrată în Bulgaria, Cipru și Polonia, în timp ce Portugalia se clasează pe primul loc între statele membre, cu o diferență 2.8. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde o oră de lucru este plătită în medie cu doar 1,7 ori mai puțin decât în categoria de vârf.

Un muncitor din România care primește o remunerație medie pentru ora de lucru câștigă doar de 1,9 ori mai mult decât salariul minim orar. Aceeași disparitate se înregistrează și în Germania, Polonia, Irlanda și Polonia. Cea mai mică diferență este înregistrată în Suedia (1.3), iar cea mai mare în Estonia (2.0)

Referitor la nivelul mediu de salarizare raportat în euro, studiul Eurostat arată că un român câștigă brut, în medie, doi euro pe oră, ocupând astfel penultimul loc la nivel european, după bulgari, care câștigă în medie doar 1,7 euro. La polul opus se situează Danemarca, unde un muncitor primește o remunerație orară brută de 25.5 euro. 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană