Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
26.01.2017 - #InvestEU: Acord FEI - UniCredit pentru 160 de milioane de euro acordate IMM-urilor inovatoare
ED Targoviste

Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au semnat contractul de garanții InnovFin, acordate IMM-urilor pentru a dinamiza accesul la finanțare pentru firmele inovatoare mici, mijlocii și cu capitalizare medie în 8 țări. Această tranzacție beneficiază de sprijin din partea Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare și inovare al UE, și din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa.

UniCredit, prin subsidiarele sale, va oferi astfel o finanțare suplimentară de 160 de milioane de euro companiilor inovatoare din România, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Slovacia, și Serbia.

Băncile din Bosnia și Herțegovina și Serbia vor beneficia de sprijinul unei garanții oferite de FEI și sprijinită prin Orizont 2020, în timp ce contractele de garanție cu băncile grupului UniCredit din România, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria vor avea la bază sprijinul Planului de Investiții pentru Europa.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: “Acest acord este o veste excelentă pentru companiile mici inovatoare din aceste 8 țări. Finanțarea suplimentară de 160 de milioane de euro disponibilă prin acest acord demonstrează că Planul de Investiții joacă un rol crucial pentru Comisia Europeană în atingerea obiectivului de a sprijini IMM-urilor să creeze joburi, să inoveze și să crească”.

"România a alocat 100 de milioane de euro pentru inițiativa pentru IMM-uri. Se estimează că efectul de pârghie al investițiilor private în împrumuturi pentru IMM-uri va crește de patru ori valoarea investițiilor prin această inițiativă, sub formă de garanții neplafonate pentru aproximativ 400 milioane de euro sau mai mult. Finanțarea UE reprezintă o sursă principală de investiții publice și România a beneficiat în mod clar: reducerea efectelor crizei financiare și economice, crearea de noi locuri de muncă, sprijin pentru cercetare și inovare, precum și reabilitarea infrastructurilor", a declarat la rândul său comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a adăugat: “Acest acord de garantare la nivelul grupului UniCredit pentru IMM-uri va fi de mare ajutor pentru țările din regiunea Balcanilor Occidentali și din Europa de est, în sprijinirea activității de inovare și antreprenoriat. Sunt încrezător că rețeaua UniCredit din cele 8 țări va ținti companiile cu potențial înalt de creștere, care vor avea capacitatea de a transforma finanțarea obținută în creștere economică și locuri de muncă nou create”.

Carlo Vivaldi, șeful Diviziei CEE a UniCredit, a spus: “Suntem ferm angajați în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa centrală și de est (CEE). Datorită noii facilitați de garantare și rețelei noastre extinse, putem sprijini mai intens dezvoltarea IMM-urilor inovatoare din diferite țări unde clienții noștri vor avea acces mai facil la finanțare și vor beneficia de costuri ale creditului mai bune”.

Tranzacția reflectă angajamentul UE de a lansa rapid inițiative concrete care au ca țintă accelerarea tranzacțiilor de finanțare și garantare capabile să impulsioneze crearea de locuri de muncă și creșterea economică în UE.

 Despre FEI

Fondul European de Investiții (FEI) este parte componentă a Grupului Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă capital de risc și de dezvoltare, garanții și instrumente de microfinanțare care se adresează acestui segment de piață. Prin rolul său, FEI întărește obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea și dezvoltarea, antreprenoriatul, creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Mai multe informații despre activitatea FEI în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice sunt disponibile aici.

Despre UniCredit

UniCredit este un grup pan-european puternic, cu un model simplu de bancă comercială și un sistem complet conectat de bancă corporatistă și de investiții, care pune la dispoziția a 25 milioane de clienți o rețea unică în vestul, centrul și estul Europei.

UniCredit oferă expertiză locală și internațională și își însoțește și sprijină clienții la nivel global, oferindu-le acces de neegalat la bănci de top în cele 14 piețe principale ca și în alte 19 țări la nivel global. Rețeaua europeană a UniCredit include Italia, Germania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia și Turcia.

Despre Planul de Investitii pentru Europa

Planul de Investitii se concentrează pe impulsionarea investițiilor europene pentru a crea locuri de muncă și creștere economică, prin folosirea mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, îndepărtând obstacolele din calea investițiilor, asigurând vizibilitate și asistență tehnică proiectelor de investiții. Planul de Investitii dă deja rezultate. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare prin FEIS se așteaptă să mobilizeze peste 160 de miliarde de euro în investiții totale în cele 28 de state membre și să sprijine peste 388.000 de întreprinderi mici și mijlocii. În data de 14 septembrie 2016, Comisia Europeană a propus extinderea FEIS prin prelungirea duratei acestuia și întărirea punctelor sale forte. Cele mai noi date pe sectoare de activitate și pe țări sunt disponibile aici.

Despre InnovFin

Facilitatea de Garantare a IMM-urilor InnovFin (InnovFin SME Guarantee Facility) este stabilită prin inițiativa “Finanțarea InnovFin pentru inovatori”, sprijinită prin programul Orizont 2020. Facilitatea acordă garanții și contra-garanții pentru finanțări cu valoare între 25 de mii de euro și 7,5 milioane euro în scopul de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderi inovatoare mici și mijlocii și cu capitalizare medie (pânp la 499 angajați). Facilitatea este administrată de FEI și este acordată prin intermediari financiari – bănci și alte instituții financiare – în statele membre UE și țările asociate. Prin această facilitate, intermediarii financiari sunt garantați parțial de FEI pentru pierderile generate de finanțarea acordată în cadrul acestei facilitații.

 Persoane de contact pentru presă:

EIF: David Yormesor

Tel.: + 352 24 85 81 346, e-mail: d.yormesor@eif.org

UniCredit Grup: Relații cu presa

Tel.: + 39 02 886 23 569, e-mail: mediarelations@unicredit.eu

Comisia Europeană: Enda McNamara

Tel.: + 32 2 29 64976, e-mail: enda.mcnamara@ec.europa.eu

Pagini utile:

Comunicat de presă integral (în format PDF)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană