Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
29.01.2017 - Peste 1.000 de tineri români înscriși deja ! România pe locul 4 în topul UE28
ED TargovisteAngajarea civică a tinerilor într-un proiect care presupune generozitate şi solidaritate, învăţarea unor noi limbi străine sau acumularea de experienţă profesională: acesta este scopul cu care a fost lansat, în 7 decembrie 2016, Corpul european de solidaritate. Inţiativa președintelui Jean-Claude Juncker, anunţată în septembrie la summitul de la Bratislava, are şi o puternică dimensiune transfrontalieră, regională. Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: "Politicile regionale sunt foarte prezente în această iniţiativă şi sunt foarte bucuroasă să pot contribui prin portofoliul meu la crearea unor noi oportunităţi pentru tinerii europeni. Sunt mândră să anunţ că Fondul european pentru dezvoltare regională va dedica un milion de euro iniţiativelor specifice care vor permite tinerilor europeni să se implice ca voluntari în programe Interreg transfrontaliere, transnaţionale sau interregionale. Ei vor putea participa ca «parteneri Interreg», lucrând în cadrul unor proiecte concrete, sau ca «raportori Interreg», prin sprijinirea unui program Interreg pentru a promova rezultatele concrete ale proiectelor trecute".

Pentru a sprijini această inițiativă, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), a organizat astăzi, 26 ianuarie, o serie de prezentări şi ateliere interactive. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, printre cei care au răspuns apelului nostru aflându-se și numeroși studenți străini precum și membri ai unor organizații de voluntariat europene.

La aproximativ o lună de la lansarea sa, această iniţiativa legată, prin mesajul ei, de însăşi bazele şi valorile pe care a fost creată Uniunea Europeană, continuă să atragă. În unele state membre ea este supranumită de altfel Armata Inimii (l'Armée du Coeur, Franța).

Tinerii din România au raspuns prezent într-un număr mare: deja peste 1.000 de înscrieri pe platforma dedicată, iar interesul este în creştere. Iar tineri studenţi străini, care au efectuat un an de studii în România în cadrul programului Erasmus, şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în continuare aici în cadrul programului de voluntariat.

Potrivit celor mai recente date statistice, România ocupă locul 4 în topul statelor membre UE în ceea ce priveşte numărul de înscrişi, imediat după Italia, Spania, Portugalia şi Germania.

În România se vor desfăşura manifestări dedicate iniţiativei, realizate de Reprezentanţa Comisiei Europene, sub sloganul "Fii voluntar, fii util, fii european!".

Context:

Lansat în 7 decembrie 2016, la Bruxelles, Corpul european de solidaritate se adresează tuturor tinerilor cu vârsta între 17 și 30 de ani, interesaţi de voluntariat, de un stagiu, ucenicie sau chiar un loc de muncă, care doresc ca, pe lângă acumularea de experiență, să participe activ la viața comunităților din care fac parte și să pună în practică ceea ce înseamnă cu adevărat solidaritatea europeană.

Contact presă :

Iulia Badea Guéritée, coordonator al Biroului de Presă
0724232197
Iulia.badea-gueritee@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană