Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
13.02.2017 - Perspective și priorități ale Corpului european de solidaritate
ED Targoviste

Zeci de mii de tineri, din toate statele membre, s-au înscris deja în Corpul european de solidaritate. Comisia are în vedere, în primăvara acestui an, să prezinte o propunere legislativă pentru a conferi baza juridică necesară acestei inițiative. În acest scop, ea a lansat, în 6 februarie, o consultare publică pentru a defini prioritățile-cheie și pentru a identifica modalitățile de implementare a Corpului european de solidaritate. Ea se adresează tinerilor, cadrelor didactice, organizaţiilor neguvernamentale, angajatorilor, autorităților publice și tuturor părților interesate. 

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Mă bucur să constat că înființarea Corpului european de solidaritate avansează conform planificării. Cu atât de multe persoane deja înregistrate, putem concluziona că tinerii europeni sunt încântați de această nouă oportunitate de a-și spori capacitatea de inserție profesională, făcând totodată dovada spiritului lor de solidaritate și aștept cu interes să aflu punctele lor de vedere, precum și opiniile tuturor celorlalte părți implicate.”

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a spus, la rândul său: „Lansarea inițiativei privind Corpul european de solidaritate a fost un succes și apreciez interesul deosebit manifestat de un număr atât de mare de tineri care sunt gata să își dedice o parte din timpul și eforturile lor pentru a-i ajuta pe alții. Acum este nevoie să pregătim cu atenție etapele următoare. Sugestiile din partea tinerilor și a organizațiilor care pun în practică valorile și aspirațiile inițiativei sunt cruciale pentru a asigura reușita acesteia.”

Consultarea publică se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni, termenul său limită fiind data de 2 aprilie 2017. Ea se bazează pe o consultare anterioară cu părțile interesate, care a avut loc la sfârșitul anului 2016, în perspectiva lansării Corpului european de solidaritate.

Tinerii și organizațiile care participă la consultarea publică vor putea să evalueze diferitele obiective ale inițiativei, să arate ce îi motivează să se implice, să își transmită nevoile în materie de informare și orientări și să facă schimb de bune practici. Ulterior, vor avea loc și consultări specifice cu principalele părți interesate implicate în activitățile pentru tineret în UE.

Context

La data de 7 decembrie 2016, Comisia a lansat Corpul european de solidaritate. Acesta le permite tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani să ia parte la o serie de activități, pentru a-și manifesta solidaritatea față de oameni aflați în situații dificile, din întreaga UE. Tinerii participanți vor putea astfel nu doar să dobândească competențe importante și experiență profesională sau de voluntariat la început de carieră, ci și să promoveze și să consolideze valoarea solidarității, unul din principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

De la lansare, peste 21.000 de tineri au aderat la Corpul european de solidaritate. Se preconizează că organizațiile participante vor putea să înceapă selecția de candidați eligibili la începutul lunii martie, primele activități urmând să demareze în primăvară. Obiectivul este ca, până la sfârșitul anului 2020, 100.000 de tineri să se alăture acestui Corp.

Persoane de contact pentru presă:

Johannes BAHRKE (+32 2 295 86 15)

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Sara SOUMILLION (+32 2 296 70 94)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Consultare publică privind Corpul european de solidaritate

Pagina de înscriere în Corpul european de solidaritate

Pagina de Facebook a Corpului european de solidaritate

Investind în tinerii Europei: Comisia lansează Corpul european de solidaritate

Întrebări și răspunsuri referitoare la Corpul european de solidaritate

Urmăriți activitatea comisarului Thyssen pe Facebook și Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Navracsics pe Facebook și Twitter

#EUSolidarityCorps


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană