Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.02.2017 - Pași importanți spre acordul comercial cu Canada
ED Targoviste

Parlamentul European a votat miercuri, 15 februarie, în favoarea Acordului economic și comercial cuprinzător (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) dintre UE și Canada, propus de Comisia Europeană,  încheind procesul de ratificare al acestui acord la nivelul UE.

CETA creează noi oportunități pentru întreprinderile din UE, prin economisirea a peste 500 de milioane de euro pe an, sumă cheltuită în prezent cu plata taxelor vamale pentru bunurile care sunt exportate în Canada. Acordul oferă întreprinderilor din UE, încă din prima zi, cel mai bun acces pe care l-au avut vreodată la contractele de achiziții publice din Canada, inclusiv la nivelul provinciilor (precum și la nivel federal și municipal).

Salutând rezultatul votului care a avut loc în Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Votul de astăzi din Parlamentul European este un pas important în cadrul procesului democratic de ratificare a acordului la care s-a ajuns cu Canada și permite, de asemenea, intrarea provizorie în vigoare a acestuia. Prin urmare, întreprinderile și cetățenii din UE vor putea să înceapă să beneficieze cât de curând posibil de avantajele pe care le oferă acordul. [...] Invit acum toate statele membre să desfășoare o discuție aprofundată și cuprinzătoare la nivel național cu părțile interesate relevante, în contextul procesului de ratificare de la nivel național ”.

CETA va crea noi oportunități agricultorilor europeni, satisfăcând interesele europene importante în domeniul produselor exportate, cum ar fi brânzeturile, vinul și băuturile spirtoase, fructele și legumele, produsele prelucrate, precum și protejarea a 143 de produse de calitate superioară (așa-numitele produse cu „indicație geografică”).  Totodată, CETA nu va schimba modul modul în care UE reglementează siguranța alimentară, incluzând produsele care conțin OMG-uri sau interdicția vizând carnea de vită provenind de la animale tratate cu hormoni.

De asemenea, acordul va oferi o mai mare securitate juridică în domeniul serviciilor, o mai bună mobilitate pentru angajații întreprinderilor și un cadru de recunoaștere a calificărilor profesionale, de la arhitecți până la operatori de macarale.

Context și etapele următoare

La 30 octombrie, UE și Canada au semnat acordul comercial, iar astăzi, Parlamentul European și-a dat aprobarea. Aceasta pregătește terenul pentru ca CETA să intre în vigoare cu titlu provizoriu, odată ce a fost ratificat și de partea canadiană. CETA va fi implementat integral odată ce parlamentele tuturor statelor membre vor ratifica acordul în conformitate cu propriile cerințe constituționale respective.

Există dovezi clare care arată că acordurile de liber schimb stimulează creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa. De exemplu, de la intrarea în vigoare, în 2011, a acordului comercial între UE și Coreea de Sud, exporturile UE în Coreea de Sud au crescut cu peste 55 %. Exporturile anumitor produse agricole au crescut cu 70 %, iar vânzările pe piața coreeană a automobilelor produse în UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost, de asemenea, aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare. În medie, fiecare nouă tranșă de exporturi de 1 miliard de euro sprijină 15 000 de locuri de muncă în UE. În Europa, 31 de milioane de locuri de muncă depind de exporturi.

 

Informații suplimentare:

Comunicat de presă integral

Fișă informativă: CETA – Un acord comercial care stabilește noi standarde pentru comerțul mondial

CETA în orașul dumneavoastră – hartă interactivă cu informații despre țări, precum și grafice de informare în funcție de țări

CETA: Context, întrebări și răspunsuri, conținut

Beneficiile CETA și mărturii ale exportatorilor

Textul acordului

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Axel FOUGNER (+32 2 295 72 76)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană