Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.02.2017 - Foști studenți Erasmus, la vârful Comisiei Europene
ED Targoviste

Experiențe Erasmus au fost rememorate chiar de foști studenți care astăzi aduc o contribuție majoră la construcția europeană, din poziții de vârf în instituțiile europene. De pildă, în actuala Comisie, doi vicepreședinți, Federica Mogherini și Jyrki Katainen, fac parte din generațiile Erasmus. De asemenea, comisarul portughez Carlos Moedas, care răspunde de portofoliul pentru cercetare, știință și inovare, a fost student Erasmus.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a beneficiat de experiența Erasmus în Franța, Aix-en-Provence, în 1997.
"Mi-am făcut cercetarea și lucrarea de licență în Aix-en-Provence. Era vorba despre Islamul politic. Am fost pasionată de această temă și, fără Erasmus, studiile mele nu ar fi fost posibile. Îmi amintesc foarte bine că era un oraș frumos, foarte plin de viață, foarte tineresc, și mai presus de toate, îmi amintesc că am simțit pentru prima dată cum e să fii independent. Acea experiență mi-a fost cu siguranță de ajutor în privința limbii francize pentru că a fost pentru prima dată când am exersat-o. Astăzi, franceza mea, cu toate că nu este perfectă, este rezultatul practicii din acele luni".

Vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen a fost student Erasmus la Universitatea din Leicester (Marea Britanie)
"Educația este vitală pentru dobândirea de cunoștințe, competențe, abilități (…). Mobilitatea ne lărgește orizonturile și ne face mai puternici. Iar Erasmus le combină pe amândouă. Ca fost student Erasmus, am trăit această experiență, și îi încurajez și pe alți studenți și, în special, pe profesori, formatori, cei care lucrează cu tineri și în domeniul formării profesionale, să profite de șansele pe care le oferă Erasmus+".

Noile cifre arată un număr record de participanți la programul Erasmus +

Comisarul UE pentru Cercetare Știință și Inovare, Carlos Moedas a fost student Erasmus, în 1993, la Paris. Plecase din sudul Portugaliei dintr-o familie căreia nu i-a fost ușor să-l susțină la Lisabona pe perioada facultății. Povestește despre experiența Erasmus ca despre un moment cheie, în care viața i s-a schimbat.
“Am avut prieteni spanioli, englezi, italieni care treceau prin aceleași dificultăți ca și mine. (…) Doi ani a fost foarte greu pentru că, deși puteam să înțeleg tot ce se vorbea, îmi era dificil să mă exprim. Iar experiențe de acel fel sunt importante pentru că te întăresc. Și cred că Erasmus este important tocmai din acest motiv. Pentru că te schimbă, ca persoană. Nu este vorba doar despre ceea ce înveți, ci despre experiență. Așa ceva nu se poate obține pe Internet. Întotdeauna am spus că poți transpune în lumea digitală aproape totul, dar nu poți „digitaliza” experiența pe care o acumulezi în lumea reală. În fiecare zi, când vin la lucru, nu simt că muncesc, ci că dau înapoi Europei ceea ce ea mi-a oferit, cu atâta generozitate. Duceți-vă într-un program Erasmus, chiar dacă nu vă încurajează părinții sau profesorii. Veți învăța mult mai mult decât la clasă sau citind. Duceți-vă, nu stați pe gânduri!”


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană