Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
23.02.2017 - Ce urmează: Erasmus+ 2020
ED Targoviste

Comisia Europeană a anunțat că, până în 2020, Erasmus+  va sprijini peste două milioane de studenți din toate universitățile statelor care fac parte din program (inclusiv 450.000 stagiari), 650.000 de profesioniști și studenți interesați de educație și formare profesională, și jumătate de milion de voluntari și tineri.

De asemenea, activitățile Erasmus+ au în vedere ca un număr de 800.000 de profesori, educatori, traineri sau angajați din domeniile destinate tinerilor să poată beneficia de experiențe noi de învățare și schimburi de expertiză în toate statele UE.

Pentru a putea configura planurile Erasmus post-2020, Comisia Europeană a publicat rezultatele studiilor de impact, dar și comparații la nivel regional. Cum influențează, așadar, Erasmus carierele celor care experimentează programele sale? Una dintre cele mai importante concluzii este că ratele de angajare sunt influențate pozitiv de mobilitate. Pentru studenții din Europa de est participarea la programele Erasmus reduce riscul șomajului pe termen lung cu 83%, arată una din cele mai recente analize de impact la nivel regional a programului.

În sudul Europei, confruntat cu cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani, foștii studenți Erasmus sunt mult mai puțin expuși (cu 50%) șomajului pe termen lung, comparativ cu cei care nu au avut o experiență de acest fel. Chiar și după 5-10 ani de la absolvire, rata șomajului în rândul studenților care au avut experiențe în străinătate este mai mică decât pentru studenții non-mobili.

Are vreun impact programul Erasmus asupra viitorilor antreprenori ori asupra deciziei de a începe o afacere? Da, în mod special în cazul studenților și tinerilor profesioniști din statele Europei de est, zonă unde se înregistrează cea mai mare rată a absolvenților care își propun să deschidă un start-up (38%). Și în sudul Europei situația este asemănătoare (conform studiilor de impact), unul din zece absolvenți cu experiență de stagiu Erasmus începându-și propria afacere.

Comisia Europeană se concentrează nu numai pe aniversarea programului, ci și pe evaluarea sa intermediară, care va începe tot anul acesta. O consultare publică este programată să aibă loc până în aprilie, iar în acest context vor fi discutate variantele de îmbunătățire a programului actual - până în 2020 –,  și vor fi testate variantele pentru eventualul succesor al programului, după anul 2020.

Miniștrii statelor membre UE au convenit să dubleze, până în 2020, numărul studenților care urmează studii sau stagii de formare în străinătate.

Până atunci însă, pe parcursul anului 2017, aniversăm acest program generos și vizionar, iar povestea fiecărei țări și a fiecărei experiențe abia așteaptă să fie scrisă.

Această poveste, precum și detalii privind aniversarea și experiențele celor 30 de ani de Erasmus le puteți găsi și împărtăși în pagina dedicată.

Rețeaua de studenți Erasmus (Erasmus Student Network - ESN), cea mai mare organizație studențească din Europa, este susținută de Comisia Europeană și a fost fondată în 1989 cu scopul de a sprijini și îmbunătăți mobilitatea studenților la nivel european. ESN este în continuă dezvoltare și astăzi înglobează 525 filiere locale în 39 țări. În activitățile rețelei sunt implicați anual 35.000 tineri, care oferă asistența lor către aprox. 200.000 studenți.

Pagini utile:

Serialul "30 de ani de Erasmus+"

Episodul 4: Foști studenți Erasmus, la vârful Comisiei Europene 

Pagina de internet dedicată programului Erasmus+

Povestiri Erasmus

Generația Erasmus

Canalul de Youtube "Generația Erasmus"

Contul de Youtube al Comisiei Europene

Contul de Youtube al ESN (Rețeaua de studenți Erasmus / Erasmus Student Network)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană