Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
03.03.2017 - Cât de competitivă e regiunea ta?
ED Targoviste

Dintre cele opt regiuni din România, șapte au fost clasate în categoria cu competitivitate scăzută, Bucureștiul fiind singura regiune cu acest indicator crescut. Datele fac parte din cea de-a treia ediție a raportului privind indicele competitivității regionale (ICR), publicată de Comisia Europeană luni, 27 februarie. 

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Acest indice este un instrument valoros pentru o mai bună elaborare a politicilor publice. El consolidează eforturile Comisiei de sprijinire a reformelor structurale și de stimulare a capacităților de inovare ale regiunilor UE prin investiții legate de politica de coeziune. Deoarece fiecare regiune este unică, oferim un sprijin adaptat pentru a le capacita și a le ajuta să își valorifice atuurile și activele, mai ales prin intermediul strategiilor noastre regionale de specializare inteligentă.

Pe ansamblul Uniunii, rezultatele din 2016 sunt consecvente cu cele prezentate în raportul precedent. Se poate observa în continuare un model policentric, în cadrul căruia zonele puternice din jurul capitalelor și cele metropolitane reprezintă principalii factori motori ai competitivității. În majoritatea nord-vestului Europei se pot observa efecte de propagare, însă acest lucru este mult mai puțin evident în regiunile UE aflate în est și sud. În România și multe alte state membre, se observă niveluri ridicate de variație în cadrul aceleiași țări, cauzate de o regiune a capitalei care depășește clar celelalte regiuni din punctul de vedere al performanței.

Noutatea ediției din 2016 constă în instrumentul online interactiv care permite o analiză și o comparație mai detaliate ale fiecărei regiuni, fie cu cele similare în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, fie cu toate regiunile din UE. Utilizatorii pot vedea acum cu mai multă ușurință ce punctaj a obținut regiunea lor din punctul de vedere al inovării, guvernanței, transporturilor, infrastructurii digitale, precum și al sănătății și capitalului uman. Instrumentul este, de asemenea, conceput pentru a ajuta regiunile să își identifice punctele forte, punctele slabe și prioritățile de investiție, atunci când își elaborează strategiile de dezvoltare.

Context

Lansat în 2010 și publicat o dată la trei ani, indicele competitivității regionale (ICR) permite regiunilor să își monitorizeze și să își evalueze evoluția de-a lungul timpului și în comparație cu alte regiuni. El este prima măsură care vizează furnizarea unei perspective europene asupra competitivității celor 263 de regiuni din UE și se bazează pe abordarea folosită pentru indicele competitivității globale de Forumul Economic Mondial (GCI-WEF).

ICR este fundamentat pe regiunile statistice NUTS 2 (Nomenclatorul unităților teritoriale de statistică), cele care fac parte din aceeași zonă urbană funcțională fiind combinate. Aceasta asigură faptul că ICR reflectă integral competențele disponibile pe piața locală a muncii.

Persoane de contact pentru presă:

Jakub ADAMOWICZ (+32 2 29 50595)

Alexis PERIER (+32 2 296 91 43)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prinemail

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Indicele competitivității regionale în UE, 2016

Indicele competitivității regionale în UE, 2013

Indicele competitivității regionale în UE, 2010

Twitter: @EU_Regional @CorinaCretuEU


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană