Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.03.2017 - Publicația Decât o Revistă, nominalizată la Premiile europene pentru jurnalism 2017
ED Targoviste

Publicația Decât o Revistă a fost nominalizată la categoria „Excelență în materie de stil de redactare" (Distinguished Writing Award), în cadrul Premiilor europene pentru jurnalism, ediția 2017. Nominalizarea este pentru materialul de presă „Colectiv”, care reconstruiește noaptea tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, când un incendiu devastator dintr-un club bucureștean a avut ca tragic rezultat moartea a 64 de oameni. 

Cristian Lupșa, redactor-șef "Decât o Revistă", a declarat:  „Reconstituirea nopții incendiului din Colectiv e cel mai dificil material pe care l-am făcut vreodată. Nu doar pentru că era un subiect atât de sensibil, de emoțional și încă o rană deschisă când l-am publicat, dar și pentru că munca jurnalistică necesară unei astfel de reconstrucții e imensă. Am intervievat zeci de oameni, am citit sute de pagini de rapoarte, ne-am uitat la nenumărate imagini și videouri și am făcut-o pentru a corobora cât mai mult din informații. Faptul că scrii o narațiune, că încerci să spui o poveste care are valențe literare, nu te scutește de îndeplinirea criteriilor jurnalistice de acuratețe și precizie. Din contră. Ce s-a întâmplat în acea noapte acolo e un portret al tuturor Româniilor care există: de la cea creativă și tânără și dornică de construcții vestice, până la cea obișnuită să facă lucrurile în grabă și fără a respecta reguli (doar aleatoriu). Așa că subiectul e de interes european în măsura în care el a evidențiat tensiunile din România - vizibile și în protestele recente - dintre forme diferite de a ne raporta la statul de drept.”

"Decât o Revistă" este o publicație trimestrială generalistă care publică cu precădere poveşti despre familiarul realităţii româneşti și aprofundează subiecte variate, precum schimbări sociale, trenduri culturale, decizii personale.

„La DoR credem că oamenii sunt o sumă de povești prin care trecem - în special de momente dificile care ne definesc. Și în cele mai multe din aceste momente dificile avem un conflict între niște personaje - adesea într-un moment vulnerabil - și instituții sau birocrații imuabile. Iar zona de social - care înglobează sănătate, educație, drepturile oricăror grupuri vulnerabile ș.a.m.d. - e plină de aceste conflicte care spun enorm despre cine suntem ca indivizi și ca societate”, a mai declarat Cristian Lupșa.

Reportajul jurnaliștilor de la "Decât o Revistă" concurează, alături de alte 7 reportaje din Norvegia, Italia, Germania și Ucraina. Câștigătorii celor cinci mari premii vor fi anunțați în data de 20 aprilie. 

Context:

Premiile europene pentru jurnalism încurajează jurnalismul de cea mai bună calitate din toate cele 47 de țări europene.  Fondat în 2012 în Amsterdam, competiția își propune să contribuie la menținerea unor standarde de calitate jurnalistice și deontologice excepționale, în întreaga Europă.

Pagini utile:

Premiile europene pentru jurnalism

Decât o Revistă


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană