Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.03.2017 - România va participa la înființarea Parchetului european
ED Targoviste

Proiectul de înființare a instituției Parchetului european a fost agreat de 17 state membre, printre care și România, la reuniunea Consiliului European de primăvară, din 9 - 10 martie. Noul organism european va fi abilitat să deruleze urmăriri penale referitoare la infracțiunile de fraudare a bugetului UE. 

Sarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări și urmăriri penale, având competența, la nevoie, de a trimite în judecată (în instanțele din statele membre) persoanele învinuite de săvârșirea de infracțiuni care afectează bugetul UE.

Parchetul European va avea o structură descentralizată, integrată în sistemele judiciare naționale. Procurori europeni delegați vor efectua cercetările și urmăririle penale în statul lor membru, utilizând personal național și aplicând legislația națională. Acțiunile lor vor fi coordonate de Parchetul european, pentru a se asigura o abordare uniformă pe întreg teritoriul UE, aspect de o importanță vitală, în special în cazurile transfrontaliere. Întreaga structură se va baza pe resursele existente și ar trebui, prin urmare, să nu implice costuri suplimentare substanțiale.

Instanțelor naționale li se va atribui sarcina de a efectua controlul judiciar, ceea ce înseamnă că acțiunile Parchetului european vor putea fi contestate în instanțele naționale. În același timp, inițiativa legislativă consolidează în mod considerabil drepturile procedurale ale persoanelor suspectate care vor face obiectul cercetărilor desfășurate de Parchetul European.

Context

Statele membre raportează că, în fiecare an, se pierd circa 500 de milioane de euro din bugetul UE, din cauza unor suspiciuni de fraudă.

Tratatul de la Lisabona prevede instituirea unui Parchet european (articolul 86 din TFUE) și consolidarea Eurojust (articolul 85 din TFUE). În discursul privind starea Uniunii (SPEECH/12/296) din septembrie 2012, fostul președinte Barroso a reiterat angajamentul Comisiei de a concretiza acest proiect.

Într-un document comun din 20 martie 2013, miniștrii de justiție din Franța și Germania și-au exprimat sprijinul pentru instituirea Parchetului european.

În mai 2011, Comisia a adoptat Comunicarea privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin măsuri de drept penal și investigații administrativeîn care sunt formulate propuneri privind îmbunătățirea protecției intereselor financiare ale UE (a se vedea IP/11/644).

În iulie 2012, Comisia a adoptat o propunere de directivă pentru combaterea fraudelor care afectează bugetul UE prin intermediul dreptului penal (IP/12/767MEMO/12/544). Propunerea include definiții comune ale infracțiunilor împotriva bugetului UE, pedepse minime armonizate (inclusiv pedeapsa cu închisoarea în cazurile grave) și termene de prescripție comune.

Pagini utile:

Comunicatul de la prezentarea propunerii în 2013

Pagina dedicată Parchetului European

Concluziile Consiliului European din 9 - 10 martie


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană