Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.03.2017 - Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene
ED Targoviste

În perspectiva lucrărilor Consiliului de Asociere UE-Moldova, prevăzut să aibă loc în 31 martie, Serviciul European de Acțiune Externă a publicat, împreună cu Comisia Europeană, în 13 martie, un raport comun ce cuantifică eforturile depuse până în prezent de Republica Moldova în direcția realizării angajamentelor luate prin Acordul de Asociere.

Datorită ajutorului consistent acordat de Uniunea Europeană, Moldova  a adoptat un număr important de reforme în procesul de implementare a Agendei de asociere, având ca scop restaurarea independenței sistemului judiciar, eficientizarea administrației publice, restabilirea stabilității macroeconomice și armonizarea legislației naționale cu normele UE în domeniul energiei electrice și gazului natural. Însă sunt necesare în continuare eforturi, mai ales în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a mediului de afaceri. 

„Uniunea Europeană și Republica Moldova au o foarte puternică relație de colaborare, întărită prin Acordul nostru de asociere, operațional deja de nouă luni”, a declarat Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, doamna Federica Mogherini.  „Acordul a intensificat parteneriatul deja existent, crescând sau consolidând cooperarea noastră în funcție de domeniu. Agenda de asociere trece în revistă angajamentele luate de autoritătile din Moldova, printre ele numărându-se lupta împotriva corupției, îmbunătățirea independenței sistemului juridic, depolitizarea instituțiilor statului, și investigarea fraudelor bancare. Au fost înregistrate progrese și acest raport le trece în revistă. Sunt necesare eforturi suplimentare și, din acest punct de vedere, Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene, pe colaborarea noastră, în beneficiul cetățenilor noștri”.

Și comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes  Hahn, a salutat aceste rezultate: „De la semnarea Acordului de asociere cu  Moldova, UE și-a consolidat poziția în Moldova ca  principal partener comercial, iar asistența permanentă a  UE a dus la crearea de locuri de muncă și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației. Cetățenii moldoveni se bucură de posibilitatea pe care o au acum, de a călători pentru perioade scurte în spațiul Schengen fără viză, și participă masiv la programe europene, cum ar fi Erasmus, de exemplu. În contextul punerii în practică a angajamentelor din Acord, aștept cu deosebit interes să aflu și mai multe povești de succes dinspre Moldova ”.

Context

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în  2015. Raportul comun reflectă situația Moldovei de la semnarea Acordului, în noiembrie 2014, la Summitul Partenariatului Estic de la Vilnius, și până azi. 

 Persoane de contact pentru presă:

Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)

Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

Adam KAZNOWSKI (+ 32 2 298 93 59)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la teleofn 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană