Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.03.2017 - Ajutor suplimentar pentru producătorii de fructe și legume
ED Targoviste

Organizațiile europene ale producătorilor de fructe și legume vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcină administrativă redusă și de un sprijin financiar mai substanțial în perioadele de criză, datorită noilor norme adoptate de Comisia Europeană luni, 13 martie.

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: „În contextul agriculturii și al producției de alimente din Europa, sectorul fructelor și legumelor este de o importanță vitală. Comisia Europeană a sprijinit acest sector și va continua să îi fie alături. Este, de asemenea, esențial ca milioanele de fermieri care produc unele dintre alimentele de cea mai bună calitate din lume să fie răsplătiți în mod adecvat pentru eforturile lor, iar consumatorii sa aibă acces în continuare la aceste produse.”

În urma unei analize care a durat doi ani, realizată în cadrul inițiativei pentru mai buna legiferare a Comisiei Juncker, regulamentul delegat referitor la sectorul european al fructelor și legumelor, actualizat și simplificat, va consolida rolul organizațiilor de producători (OP), sporind atractivitatea acestora pentru ne-membri și îmbunătățind, în același timp, funcționarea sistemului existent de gestionare a pieței.

În plus față de ajutoarele directe și de cofinanțarea proiectelor de dezvoltare rurală de UE, producătorii de fructe și legume din UE au beneficiat de măsuri de sprijin excepționale, de 430 de milioane euro, de la impunerea de către Rusia a embargoului asupra exporturilor de produse agroalimentare din UE, în august 2014. De asemenea, Comisia Europeană oferă organizațiilor de producători o finanțare suplimentară de aproximativ 700 de milioane euro pe an.

Pe lângă acest ajutor de piață permanent, noile reguli vor aduce:

  • o creștere a sprijinului disponibil pentru retragerile de pe piață în sectorul fructelor și legumelor;
  • o mai mare atractivitate a organizațiilor de producători din sector pentru cei care nu sunt, în prezent, membri ai acestora, printr-o definire mai clară a acțiunilor OP care sunt eligibile pentru sprijin financiar din partea UE și prin stabilirea la 25% a procentului maxim de produse care pot fi comercializate în afara organizației;
  • o simplificare și o clarificare a legislației în ceea ce privește organizațiile transnaționale de producători și asociațiile acestora.

După adoptarea propunerii de Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European au la dispoziție două luni pentru a vota asupra regulamentului delegat, care va intra apoi în vigoare.

Context

UE sprijină în mod activ sectorul fructelor și legumelor prin intermediul sistemului său de gestionare a pieței (care face parte din „organizarea comună a piețelor agricole”), ce cuprinde patru obiective generale:

- un sector mai competitiv și mai orientat către piață;

- mai puține fluctuații legate de criză înregistrate în veniturile producătorilor;

- o creștere a consumului de fructe și de legume în UE;

- o creștere a utilizării tehnicilor ecologice de cultivare și de producție.

Organizațiile de producători puternice au un rol esențial pentru abordarea la nivel colectiv a situațiilor neprevăzute și dificile.

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Clemence ROBIN (+32 2 29 52509)

Întrebări din partea publicului larg: 

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Regulamentele Uniunii Europene privind organizarea pieței comune

Informații cu privire la organizațiile de producători

Inițiativa Comisiei Juncker „O mai bună legiferare”


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană