Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.03.2017 - JOIA de film
ED Targoviste

Alexandrinele/Aleksandrinke (documentar, Slovenia, 2011, regia: Metod Pevec, 94 min.) - proiecție organizată de Lectoratul de limba slovenă al Facultății de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din București, și Ambasada Republicii Slovenia

Data: 

16/03/2017 - 19:00

Filmul rememorează dureroasa experiență a emigrației - aproape în exclusivitate feminine - care a afectat, până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, o bună parte a populației tinere din Valea Vipavei (teritoriu aflat în vestul Sloveniei de astăzi).

A fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar la cea de a 14-a ediţie a Festivalului filmului sloven (2011), premiul Viktor pentru cel mai bun documentar TVS (2012), premiul Fondului Prešeren pentru scenariu şi regie (2013). Mai multe despre film aici.

Filmul este subtitrat în limba română. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Nu este necesară o rezervare.

Traducerea subtitlurilor: Eva Catrinescu

Subtitlurile filmului au fost traduse în cadrul lectoratelor şi catedrelor de limba slovenă de la universităţile străine, în cadrul proiectului Zilele mondiale ale filmului documentar sloven, în colaborare cu Centrul de slovenă ca a doua limbă/limbă străină din cadrul Departamentului de slovenistică al Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii din Ljubljana şi cu redacţia de programe artistice a RTV Slovenia, în următoarele limbi: franceză, croată, japoneză, chineză, lituaniană, macedoneană, germană, poloneză, română, slovacă, sârbă şi spaniolă.

Regizorul, actorul, scriitorul şi scenaristul Metod Pevec, născut în 1958, este licenţiat al Facultăţii de filosofie din Ljubljana, secţia de literatură comparată, respectiv de filosofie. Primele sale apariţii pe marele şi pe micul ecran datează din vremea liceului şi a studenţiei, când a jucat în filme precum Când se coc căpşunile (1978) şi Ne vedem în următorul război (1980). În anii '80, la teatrul radiofonic erau transmise piesele sale (de pildă: Muzicantul, Şampania, bucla şi amintirile, Băiatul fantomatic). Este autorul romanelor: Carmen (1991), Maria Ana (1994), Luna, viorile (1994), O seară la Dubrovnik (2002). La începutul anilor nouăzeci a revenit la film ca scenarist şi regizor, iar de atunci activitatea sa scriitoricească s-a limitat la scenaristica cinematografică. A regizat , de asemenea, o serie de filme de lung metraj: Carmen (1995), Sub fereastra ei (2003), Estrellita (2007), Hitul verii (2008), Noapte bună, domnişoară (2011) , Alexandrinele (2011), Exerciţii de îmbrăţişare (2012).

Dat fiind că înainte de intrarea în sală se va efectua controlul de securitate, gazdele au rugămintea să ajungeți cu 10 minute mai devreme. După începerea proiecției, nu mai este permis accesul în sală. Cu mulțumiri pentru înțelegere!

Tema filmelor incluse în seria JOIA de film nu reprezintă, în mod necesar, poziția Comisiei Europene sau a altei instituții UE.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană