Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
23.03.2017 - 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma
ED Targoviste

În urmă cu șaizeci de ani, la Roma, au fost puse bazele Europei pe care o cunoaștem astăzi, inaugurându-se astfel cea mai lungă perioadă de pace din istoria scrisă a acestui continent. Tratatele de la Roma prevedeau o piață comună, în care oamenii, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber, creând totodată condițiile necesare pentru prosperitatea și stabilitatea cetățenilor europeni.

Cu prilejul acestei aniversări, Europa se uită în urmă cu mândrie și cu speranță către viitor. Timp de 60 de ani, am construit o Uniune care promovează cooperarea pașnică, respectarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, precum și solidaritatea între națiunile și popoarele europene. Acum, suntem noi cei care putem construi un viitor comun mai bun pentru Europa.

În această pagină veți găsi o prezentare generală a tuturor evenimentelor din România și Europa, dedicate celebrării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, precum și o trecere în revistă a momentelor marcante care au modelat Europa, așa cum o cunoaștem astăzi.

Data: 

22/02/2017 - 12:15

Textul integral al Tratatului de la Roma poate fi citit integral aici.

 

Imagini de la semnarea Tratatului de la Roma 

 Pentru celebrarea celor 60 de ani împliniți de la semnarea Tratatelor de la Roma, Reprezentanța Comisiei Europene în România va organiza, alături de centrele EDIC din țară, o suită de evenimente aniversare, printre care:  

  • 14 martie, ora 17.00 – Festivalul de film documentar One World Romania – proiecția unui scurtmetraj urmat de o sesiune de discuții și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul.
  • 23 martie, ora 15.00 -  lansarea volumului de carte «România și calea de viață europeană», semnată de către prof. dr. Vasile Pușcaș, în prezența autorului. În același context, va avea loc și o dezbatere pe teme europene. 
  • 23 martie, ora 19.00 - proiecția filmului românesc „La Moara cu noroc”
  • 24 martie, ora 10 – seful Reprezantei Comisiei Europene în România, doamna Angela Cristea, va participa la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană: priorităţi şi provocări după 6 decenii de existenţă”, organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
  • 27 martie – inaugurarea oficială a expoziției aviversare, găzduită de Institutul universitar european la Ministerul afacerilor externe, alături de ambasada Italiei.
  • 27 martie – transmiterea on-line a prezentării expoziției profesorului Varsori (Membru al comitetului științific al expoziției aniversare)
  • 30 martie – vernisajul expoziției aniversare în cadrul Târgul Internațional de Carte și Muzică - Libris Brașov.
  • 1 aprilie – dezbatere pe tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană în contextul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, alături de scriitori români Adrian Buz, Tatiana Țîbuleac  și Mircea Cărtărescu) În cadrul Târgul Internațional de Carte și Muzică - Libris Brașov.
  • Începutul lunii aprilie – vernisarea expoziției aniversare la Camera de comerț din Făgăraș.
  • Lunile aprilie–mai  – Proiecții ale unor testimoniale video în cadrul evenimentului JOIA de film, la Spațiul Public European.
  • 5 mai  – organizarea unei dezbateri pe teme europene, în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România, într-una din universitățile din București. Vor participa și membri ai Parlamentului European dar și un comisar european. 
  • 04-11 mai – proiecția unui film tematic în cadrul Festivalului Filmului European, urmat de o sesiune de discuții și o sesiune de întrebări și răspunsuri. 
  • 09-24 mai – Tema ediției de anul acesta a Festivalului de Bandă Desenată este "Respect" și are la bază conținutul articolelor 1 și doi din Tratatul de la Lisabona. Festivalul găzduiește, totodată, mai multe sesiuni de discuții.
  • Pe parcursul anului 2017 – expoziția aniversară va fi vernisată în cinci centre EDIC din România.

Ce activități își propun partenerii locali?

Reţeaua Centrelor de Informare Europe Direct (EDIC) din România (formată din 31 centre de informare) va organiza o gamă largă de evenimente, pe lângă activităţile permanente de social media:

  • Expoziție itinerantă, cu materiale deținute de arhiva din Florența pe tema Tratatului de la Roma. Expoziția va poposi în 12 Centre de Informare Europe Direct. În acest moment sunt deja programate activități de promovare în Centrele de Informare Europe Direct Făgăraș, Alba, Bacău, Comănești, Vâlcea, Gorj, Slatina, Timișoara, Arad, Bistrița, Baia Mare și Iași 
  • EDIC Alba Iulia:  Un eveniment care va pune în valoare expoziția menționată anterior, prin care se vor sărbători principalele realizări ale Uniunii Europene în contextul celei de-a șaizecea aniversare a Tratatului de la Roma
  • EDIC Regiunea Centru: Concurs de benzi desenate „ROandUE” - concurs de benzi desenate, care reflectă sprijinul UE și impactul celor 60 de ani ai Tratatului de la Roma. Lansarea broșurii „ROandUE”
  • EDIC Argeş: 1. Dezbateri în licee cu privire la valorile Uniunii Europene, pe tema celor 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, și pe tema importanței diversității culturale în Europa. Ce este UE? Seminar pe tema instituțiilor europene, importanța Tratatului de la Roma și principalele sale realizări
  • EDIC Bistriţa:

1.    Rețeaua Femeilor Antreprenori: – Provocări și obstacole – Femeile manageri de succes sunt invitate să faciliteze dialogul privind provocările și obstacolele pe care femeile antreprenor le întâlnesc în activitatea profesională curentă și în pozițiile de management. Vor fi prezentate cele mai importante politici și măsuri puse în aplicare de către instituțiile europene în ceea ce privește egalitatea de gen începând cu Tratatul de la Roma (1957)

2.    Clubul Antreprenorilor Juniori – Sesiuni de lucru „Evoluția oportunităților de afaceri în Europa. La ce trebuie să ne așteptăm în continuare?” Clubul Antreprenorilor Juniori este un grup informal creat în cadrul Centrului Europe Direct Bistrița, având ca scop îmbunătățirea dezvoltării competențelor și spiritului antreprenorial în rândul tinerilor viitori antreprenori. În cadrul întâlnirii de lucru, va fi discutat impactul pe care Uniunea Europeană îl are asupra inițiativelor tinerilor din Europa, începând cu anul 1957, precum și noile oportunități pe care Parlamentul European și Comisia Europeană le pun la dispoziție pentru dezvoltarea tinerilor

3.    Școala Europeană „Creativitate și inovare” - Trei sesiuni de informare pentru copii și elevi din școlile Bistrița-Năsăud pe următoarele teme: valorile europene, modul de viață european, cultura și istoria Uniunii, începând cu Tratatul de la Roma și până în zilele noastre, impactul aderării la Uniunea Europeană asupra poporului român, precum și oportunitățile educaționale și de mobilitate oferite de programul Erasmus și Corpul European de Solidaritate.

  • EDIC Brăila: Europa din trecut până în prezent și spre viitor - 60 de ani de la Tratatul de la Roma - Forum / prezentare pe tema nașterii Uniunii Europene, cunoscută anterior sub denumirea de Comunitatea Economică Europeană.
  • EDIC București:

1.    Europa sărbătorește: 60 de ani de la Tratatul de la Roma - Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu EDIC Vâlcea sub forma unui atelier de lucru.

2.    Uniunea Europeană - Priorități și provocări după șase decenii de existență - Evenimentul va avea loc la Biroul de Informare al Parlamentului European în România București, și va fi organizat în parteneriat cu EDIC București și structura gazdă, Institutul European din România. Oaspeții vor avea posibilitatea de a discuta despre provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă față în contextul politic actual.

  • EDIC Buzău: Tratatul de la Roma – 60 de ani – Marcarea celor mai importante date și evenimente din istoria Uniunii Europene, cu accent pe cea de-a șaizecea aniversare a Tratatului de la Roma, prin intermediul unei prezentări și al unei dezbateri
  • EDIC Comăneşti: Tratatul de la Roma – 60 de ani – Eu ce avantaje am?
  • EDIC Galaţi: Roma și astăzi – 60 de ani – dezbatere privind valorile Uniunii Europene, experiențele de viață ale cetățenilor europeni - moment artistic.
  •  EDIC Gorj: „Your Europe, Your Say” („Europa ta, părerea ta”) – Cea de-a șaizecea aniversare a Tratatului de la Roma – Trei studenți de la Colegiul „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu vor reprezenta România la Bruxelles în proiectul „Your Europe, Your Say - YEYS”. După întoarcerea acasă, cei trei elevi vor lua parte la o sesiune de informare dedicată tinerilor, organizată de Europe Direct Gorj, unde vor împărtăși expreriența acumulată în Bruxelles privind acest proiect, în contextul aniversării a 60 de ani de la Tratatul de la Roma.
  • EDIC Iaşi: De la Roma la Lisabona și mai departe – concurs de eseuri dedicat tinerilor
  • EDIC Nord-Est, Piatra Neamţ: 1. Colinde de Crăciun Europene – Celebrarea aniversării a 60 de ani de Tratatul de la Roma; 2. 9 mai, Ziua Europei – Celebrarea aniversării a 60 de ani de Tratatul de la Roma – dezbateri în școli, concentrate pe beneficiile de a fi european, pe tema valorilor europene, precum: solidaritate, multiculturalitate, libertate, și ce reprezintă acestea pentru fiecare dintre noi, după zece ani de viață în UE.
  • EDIC Ploieşti: „De 10 ani, Ziua Europei este ziua noastră” – Format: concurs privind Uniunea Europeană și istoria României
  • EDIC Slatina: Cea de-a șaizecea aniversare a Tratatului de la Roma – prezentare și dezbatere dedicate studenților (evenimentul va avea loc atât în interior, cât și în exterior).


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană