Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.03.2017 - Declarația liderilor a 27 de state membre și a Consiliului European, a Parlamentului European și a Comisiei Europene
ED Targoviste

Declarația de la Roma

Bruxelles, 25 martie 2017

Noi, liderii a 27 de state membre și ai instituțiilor UE, suntem mândri de realizările Uniunii Europene: construirea unității europene reprezintă un efort vizionar și curajos. Acum șaizeci de ani, în încercarea de a ne redresa după tragedia celor două războaie mondiale, am decis să ne unim forțele și să reclădim continentul din propria cenușă. Am construit o Uniune unică, cu instituții comune și cu valori solide, o comunitate a păcii, libertății, democrației, drepturilor omului și statului de drept, o mare putere economică cu niveluri fără precedent de protecție socială și bunăstare.

Unitatea europeană a început cu visul câtorva și a devenit speranța multora. Apoi Europa a redevenit una. Astăzi, suntem uniți și suntem mai puternici: sute de milioane de europeni  se bucură că trăiesc într-o Uniune extinsă, dincolo de vechile diviziuni.

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent, atât la nivel global, cât și intern: conflictele regionale, terorismul, presiunile crescânde exercitate de migrație, protecționismul și inegalitățile sociale și economice. Împreună, suntem hotărâți să răspundem provocărilor unei lumi în schimbare rapidă și să le oferim cetățenilor noștri securitate, dar și noi oportunități.

Vom face Uniunea Europeană mai puternică și mai rezistentă, printr-o și mai mare unitate și solidaritate între noi și prin respectarea normelor comune. Unitatea este, în același timp, necesitate și libertate de alegere. Separați, am fi marginalizați de dinamica globală. Uniți, avem cea mai mare șansă să ne exercităm influența și să ne apărăm interesele și valorile noastre comune. Vom acționa împreună, cu ritmuri și intensități diferite, atunci când este necesar, mergând în aceeași direcție, așa cum am făcut și în trecut, respectând Tratatele și lăsând ușa deschisă pentru cei care vor dori să ni se alăture mai târziu. Uniunea noastră este unită și indivizibilă.

În următorii zece ani, ne dorim o Uniune sigură și securizată, prosperă, competitivă, durabilă și responsabilă din punct de vedere social, care să aibă voința și capacitatea de a juca un rol important în lume și de a modela procesul de globalizare. Ne dorim o Uniune în care cetățenii să se bucure de oportunități noi în ceea ce privește dezvoltarea socială și culturală, precum și creșterea economică. Ne dorim o Uniune care să rămână deschisă acelor țări europene care ne respectă valorile și care se angajează să le promoveze.

Într-o lume în schimbare, conștienți fiind de preocupările cetățenilor noștri, ne angajăm să respectăm Agenda de la Roma și să depunem eforturi pentru:

1.    O Europă sigură și securizată: o Uniune în care toți cetățenii să se simtă în siguranță și să se poată deplasa liber, în care frontierele noastre externe să fie securizate, cu o politică responsabilă și durabilă în materie de migrație, respectând normele internaționale; o Europă hotărâtă să combată terorismul și criminalitatea organizată.

2.    O Europă prosperă și durabilă: o Uniune care să genereze creștere economică și locuri de muncă; o Uniune în care o piață unică puternică, conectată și dezvoltată, deschisă transformărilor tehnologice, și o monedă unică stabilă și consolidată să deschidă calea către creșterea economică, coeziune, competitivitate, inovare și schimburi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii; o Uniune care promovează creșterea economică susținută și durabilă, prin investiții, reforme structurale și eforturi susținute pentru finalizarea Uniunii Economice și Monetare; o Uniune în care economiile converg; o Uniune în care energia este sigură și accesibilă, iar mediul înconjurător curat și sigur.

3.    O Europă socială: o Uniune bazată pe creștere economică durabilă, care promovează progresul economic și social, precum și coeziunea și convergența, menținând totodată integritatea pieței interne; o Uniune care să țină seama de diversitatea sistemelor naționale și de rolul-cheie al partenerilor sociali; o Uniune care promovează egalitatea între femei și bărbați, precum și drepturile și egalitatea de șanse pentru toți; o Uniune care combate șomajul, discriminarea, excluziunea socială și sărăcia; o Uniune în care tinerii primesc cea mai bună educație și formare profesională și unde pot studia și căuta un loc de muncă pe întregul continent; o Uniune care conservă patrimoniul nostru cultural și care promovează diversitatea culturală.

4.    O Europă mai puternică pe scena mondială: o Uniune care să dezvolte în continuare parteneriatele existente și să stabilească altele noi, care să promoveze stabilitatea și prosperitatea în imediata sa vecinătate de la est și sud, dar și în Orientul Mijlociu, în Africa și la nivel mondial; o Uniune pregătită să își asume mai multe responsabilități și să contribuie la crearea unei industrii a apărării mai competitive și mai integrate; o Uniune care s-a angajat să consolideze politica de securitate și apărare comună, în cooperare și complementaritate cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ținând totodată cont de circumstanțele naționale și de angajamentele juridice individuale; o Uniune angajată în cadrul Organizației Națiunilor Unite și care susține un sistem multilateral bazat pe norme, mândră de valorile sale și protectoare cu cetățenii săi, care promovează comerțul liber și echitabil, precum și o politică climatică globală pozitivă.

Vom urmări aceste obiective cu convingerea fermă că viitorul Europei stă în mâinile noastre și că Uniunea Europeană este cel mai bun instrument pentru a le atinge. Ne angajăm să ascultăm și să răspundem preocupărilor exprimate de cetățenii noștri și vom purta un dialog permanent cu parlamentele naționale. Vom lucra împreună la acel nivel care poate produce o schimbare reală, indiferent dacă va fi vorba de nivelul Uniunii Europene, de cel național, regional sau local, în spiritul încrederii și cooperării loiale, atât între statele membre, cât și între acestea și instituțiile UE, respectând principiul subsidiarității. Vom acționa pentru a oferi flexibilitatea necesară consolidării potențialului de creștere și de inovare al Europei. Ne dorim ca Uniunea să fie mare în chestiunile mari și mică în chestiunile mai mici. Vom promova un proces decizional democratic, eficient și transparent și o mai bună punere în aplicare a măsurilor.

Noi, în calitate de lideri, cooperând în cadrul Consiliului European și în rândul instituțiilor noastre, ne vom asigura că agenda de astăzi va fi pusă în aplicare, astfel încât să devină realitatea de mâine. Ne-am unit pentru binele nostru. Europa este viitorul nostru comun.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană