Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.04.2017 - Inițiative concrete în cadrul Pilonului drepturilor sociale
ED Targoviste

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 26 aprilie, o serie de inițiative legislative și nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, informarea lucrătorilor, accesul la protecția socială și timpul de lucru. Printre acestea este o propunere care vizează îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru părinți și persoanele cu responsabilități de îngrijire, pentru ca aceștia să poată combina în condiții optime viața de familie cu o carieră profesională.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Trăim în secolul XXI și trebuie să avem o atitudine de secol XXI față de viață și muncă, față de femei și bărbați. Nu ar trebui ca fiii și fiicele noastre să personifice modelele bunicilor noștri. Nu există o soluție unică pentru un echilibru „corect”. Aceasta depinde de alegerea fiecăruia și este momentul să le oferim tuturor cetățenilor o posibilitate reală de a alege cum doresc să își organizeze viața, să își crească copiii, să își urmeze cariera, să îngrijească persoanele vârstnice, să își trăiască viața”.

Propunerea privind echilibrul dintre viața profesională și cea personală prevede o serie de standarde minime noi sau superioare pentru concediul parental, concediul de paternitate și concediul de îngrijire. Astfel, concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre părinți, iar toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel puțin la nivelul unui concediu medical. Propunerea va oferi părinților cu copii de până la 12 ani și persoanelor cu responsabilități de îngrijire dreptul de a solicita forme de muncă flexibile, atât în termeni de program de lucru, cât și de loc de desfășurare a activității. Ea ține seama de nevoile întreprinderilor mici și mijlocii și caută să asigure faptul că acestea nu vor fi afectate într-un mod disproporționat.

Comisia a lansat și două consultări ale partenerilor sociali, care reflectă importanța contribuției acestora la îndeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale. Acestea se referă la:

  • modernizarea normelor privind contractele de muncă, prin dezbaterea garanțiilor minime de care ar trebui să beneficieze orice lucrător, inclusiv cei care nu au încheiat contracte de muncă standard;
  • accesul la protecția socială, pentru a defini eventuale norme noi în acest domeniu.

A fost adoptată și o clarificare a Directivei privind timpul de lucru, care oferă orientări pentru interpretarea diverselor aspecte ale acestei directive în concordanță cu jurisprudența tot mai consistentă. Aceasta va ajuta statele membre să implementeze corect acquis-ul și să evite declanșarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Context

Respectarea principiilor și a drepturilor definite în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale este o responsabilitate comună a instituțiilor UE, a statelor membre, a partenerilor sociali și a altor părți interesate. Comisia Europeană va contribui la stabilirea cadrului și va arăta calea către implementarea pilonului, cu respectarea deplină a competențelor statelor membre și ținând seama de diversitatea situațiilor din fiecare stat și de realitățile prezente și viitoare.

Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Sara SOUMILLION (+32 2 296 70 94)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Întrebări și răspunsuri privind îndeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale

Fișă informativă: Nou start în sprijinirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală

Comunicare: O inițiativă în sprijinul echilibrului dintre viața profesională și cea personală pentru părinți și persoanele cu responsabilități de îngrijire 

Prima etapă a consultării partenerilor sociali asupra unei posibile revizuiri a Directivei privind declarațiile scrise

Evaluare REFIT a Directivei privind declarațiile scrise

Prima etapă a consultării partenerilor sociali asupra unor posibile acțiuni pentru abordarea provocărilor legate de accesul la protecția socială

Directiva privind timpul de lucru: Comunicare interpretativă

Recomandarea privind investiția în copii - Document de lucru al serviciilor CE

Recomandarea privind incluziunea activă - Document de lucru al serviciilor CE

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Timmermans pe Facebook și Twitter

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Dombrovskis pe Facebook și Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Marianne Thyssen pe Facebook și Twitter, #SocialRights

Urmăriți activitatea comisarului Vera Jourovà pe Twitter


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană