Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.05.2017 - Unde se află Bucureștiul în Atlasul european al apelor urbane?
ED Targoviste

Comisia Europeană a publicat joi, 27 aprilie, Atlasul european al apelor urbane. Publicația - prima de acest gen - arată cum diferitele opțiuni de gestionare a apelor, dar și alți factori precum gestionarea deșeurilor, schimbările climatice și chiar preferințele noastre alimentare, pot afecta, pe termen lung, utilizarea durabilă a apei în orașele noastre.

Potrivit atlasului, plecând de la analiza unei serii de 25 de indicatori, cum ar fi calitatea apei subterane, accesul la canalizare, calitatea apei potabile sau revalorificarea energiei, Bucureștiul a obținut un punctaj de doar 2,4 puncte din 10 în ceea ce privește utilizarea durabilă a apelor urbane. Raportul precizează că „Nivelul de consum al apei și filtrarea deșeurilor solide din apa din București sunt la cote foarte joase.  Sunt necesare eforturi considerabile de îmbunătățire și tratare a apelor reziduale, de reducere a pierderilor de apă și de incorporare a unei infrastructuri ecologice, în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice."

Prima ediție a Atlasului european al apelor urbane mai menționează că toate cele 100 de probe de apă potabilă recoltate în București au fost declarate în concordanță cu standardele europene, însă doar 82% din locuitorii orașului au acces la o sursă sigură de apă potabilă. De asemenea, se arată că rețeaua comună de distribuție a apei din București înregistrează pierderi de 40% din volumul transportat.

În ceea ce privește consumul mediu de apă per cap de locuitor, atlasul menționează că fiecare bucureștean consumă 62 de litri de apă zilnic, consum echivalent cu 58.4 metri cubi anual.

Context

Informațiile din prezentul atlas ilustrează rolul apei în orașele europene și informează cetățenii, autoritățile locale și experți în legătură cu cele mai bune practici și tehnici de ultimă oră pentru eficientizarea folosirii apei în mediul urban. Totodată, aceste date sunt importante pentru identificarea priorităților de investiții și acțiune pentru municipalități, dar și pentru a conștientiza punctele tari și cele slabe ale unei comunități în relația cu apa.

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la telefon 00 800 67 89 10 11 or sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Atlasul european al apelor urbane

Proiectul BlueSCities


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană